Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Op 29 maart organiseert de Academie voor Sportkader in Arnhem diverse bijscholingen. Deze dag vindt plaats op Sportcentrum Valkenhuizen van 10.00 tot 13.00 uur. De bijscholingen zijn kosteloos en bedoeld om trainers en coaches extra tips en trucs te geven in het begeleiden van sporters met een beperking. Een unieke mogelijk dus! Hieronder een overzicht van de doelgroepen waarvoor de bijscholingen gegeven worden:
Sporters met een visuele beperking kunnen prima sporten. Vaak kunnen sporters met een visuele beperking minder efficiënt bewegen wat het energieverbruik tijdens alle bewegingen verhoogt. Goede begeleiding is bij deze sporters van belang. De sporters 'zien' de wereld soms anders. Sporters met een visuele beperking hebben goede begeleiding nodig om blessures, uitsluiting en sociale verwarringen te voorkomen. Dit zowel in de begeleiding van het sporten als in de trainingsopbouw.
Sporters met een auditieve/communicatieve beperking kunnen prima sporten. Goede begeleiding en communicatie is bij deze sporters van belang om sporters met een auditieve/communicatieve beperking actief en op een plezierige manier mee te laten doen in het sportteam. Sporters met een auditieve/communicatieve beperking hebben goede begeleiding nodig om blessures, uitsluiting en sociale verwarringen te voorkomen. Dit zowel in de begeleiding van het sporten als in de trainingsopbouw.
Sporters met een gedragsstoornis (let op bestaat uit twee dagdelen!). Als trainer-coach van sporters met gedragsproblematiek is het belangrijk om je eigen rol als trainer te herkennen en te erkennen. Naast dat je als trainer-coach last gevend gedrag herkent is het zaak om als trainer-coach te kunnen reflecteren op eigen handelen. Dat is niet bepaald eenvoudig, want kritisch zijn op je eigen houding en trainingsvoorbereiding vereist lef en specifieke vaardigheden. In deze bijscholing leer je dat jij als trainer-coach veel invloed hebt in het voorkomen van last gevend gedrag bij sporters met gedragsproblematiek.
Sporters met een verstandelijke handicap vragen niet om een speciale-, maar wel om een aangepaste benadering. Als trainer-coach is het je taak om voor al je pupillen – met of zonder beperking – een veilig sportklimaat te creëren. Het geeft enorm veel voldoening als je je kunt verplaatsen in de belevingswereld van sporters met een verstandelijk handicap en daar op een passende manier mee om weet te gaan.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.