Is jullie accommodatie toegankelijk voor mensen met een handicap? Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te specificeren welke sporten je aan wilt bieden en wat de handicaps zijn van de sporters. Iemand die gebruik maakt van een rolstoel heeft andere aanpassingen nodig dan iemand met bijvoorbeeld een visuele handicap.
Om jullie accommodatie toegankelijk te maken voor mensen met een beperking zijn meestal enkele aanpassingen nodig. Zo heeft een rolstoelgebruiker bijvoorbeeld behoefte aan een invalidenparkeerplaats, een drempelvrije ingang, toegankelijke kleedkamers en trainingsruimtes, een toegankelijke kantine en een invalidentoilet. Voor mensen met een visuele handicap is het van belang dat er geleidelijnen aanwezig zijn.
Hoe weet je nu zeker dat jullie accommodatie voldoende toegankelijk is? Vaak is het handig om de mensen met een handicap zelf te betrekken bij het aanpassingsproces. Je kunt ook via accommodatie beoordelen op onze website en in onze app samen kijken hoe toegankelijk jullie accommodatie is. In sommige regio’s kun je een 'Sportbende' inschakelen; dat is een groep jongeren waaronder een aantal met lichamelijke handicap. Zij testen sportverenigingen en accommodaties op toegankelijkheid. De bendeleden interviewen de trainers en het bestuur, beoordelen de accommodatie en nemen een kijkje bij een training. Vervolgens brengen zij verslag uit over de mate waarin verenigingen sportaanbod voor mensen met een handicap kunnen creëren en in hoeverre de verenigingen daarvoor open staan.
Naast de sportbendes bestaan er ook richtlijnen, voor zowel binnenaccommodaties als buitenaccommodaties. Deze richtlijnen kunnen je ook helpen de benodigde aanpassingen in kaart te brengen. Om je op financieel gebied op weg te helpen kun je vaak een subsidieaanvraag doen voor aanpassingen aan de accommodatie. Wil je meer weten over toegankelijkheid van sportaccommodaties, of wil je specifiek advies? Neem dan gerust contact op met de contactpersoon in jouw regio.