Direct door naar content
Eén been op de wiebelplank afbeelding nieuwsbericht

Eén been op de wiebelplank

14 november 2014

ZEVENAAR - Ze is bepaald geen fan van de wiebelplank, kondigt Liesbeth de Geest (41) uit Didam alvast aan. Vreemd is dat niet, want de cirkelvormige plank die op een bol rust, maakt het heel moeilijk om je balans te houden. En veel mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), zoals De Geest, vinden nou juist dat zo moeilijk. Maar als ze even later op de plank staat, tijdens een sportmiddag voor mensen met NAH bij hockeyclub HVZ in Zevenaar, spat het plezier eraf. "Van voor naar achter, van links naar rechts", zingt ze lachend. Zelfs met één been lukt het. Ze wordt bejubeld door de andere deelnemers van de sportmiddag, die onderdeel is van een Zevenaars proefproject. Ooit was De Geest een fanatiek sporter. Twee keer per week spinnen in de sportschool, zwemmen bij de plaatselijke vereniging De Watervrienden. Maar toen ze in 2003 op vakantie in Griekenland tijdens een toertochtje op de scooter door een auto werd aangereden, was dat ineens allemaal anders. Ze lag een paar weken in coma in een Grieks ziekenhuis en kwam pas echt bij haar positieven in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Een lang revalidatietraject volgde bij Groot Klimmendaal. "Ik heb alles opnieuw moeten leren", zegt De Geest nu. "Zelfs lopen. Ik was in feite een volwassen baby."

Ze moest leren leven in een nieuwe situatie. "Hoe ik dat doe? Gewoon, door blijven gaan met ademhalen. Soms is het lastig. Maar je moet het accepteren, want je kunt de tijd niet terugdraaien. Het is het leven."
Sporten, dat deed ze voor het eerst weer in 2005. Dat was wennen, want het was niet meer als voorheen. Spinnen moest ze opgeven: ze werd arbeidsongeschikt verklaard, dus dat werd te duur. Zwemmen doet ze nog wel. "Al doet de rechterkant van mijn lichaam het niet goed. En volgens de neuroloog kan ik van de waterreflectie een epileptische aanval krijgen. Ik heb nu daarom een duikbril met donkere glazen. Zwemmen geef ik niet op, ik vind het te leuk. Ik ben een watermens, altijd geweest."
Ook tijdens de sportmiddag is het fanatisme van De Geest zichtbaar. Sportwethouder Gerard Hendriksen, die even poolshoogte komt nemen, moet er ook aan geloven. "Wie van de heren is de wethouder? Wilt u meedoen?", vraagt ze. Hendriksen bedenkt zich geen moment en trapt een balletje mee, tot genoegen van De Geest.
Er is veel veranderd in haar leven, maar de liefde voor de sport is gebleven. "Ik hoop daarom stiekem dat het niet bij deze pilot blijft", zegt De Geest. Wethouder Hendriksen heeft ze dat in ieder geval alvast duidelijk gemaakt.

Oefeningen die dagelijks van pas komen

Met speelse oefenvormen functies trainen die ook in het dagelijks leven van pas komen. Met die insteek begeleiden fysiotherapeut Harry Geurkink en zijn collega's in Zevenaar mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). "Zo krijgen ze bijvoorbeeld een betere balans of kunnen ze makkelijker uit hun stoel opstaan", zegt Geurkink, fysiotherapeut van de Zevenaarse praktijk De Romei Therapie en Training.

NAH is een containerbegrip, dat alle hersenletsels omvat die zijn ontstaan na de geboorte. Dat kan zijn gebeurd door een ongeluk, maar ook door bijvoorbeeld een infectie, zuurstofgebrek in de hersenen of overmatig alcoholgebruik. Binnen een groep mensen met NAH zijn de verschillen vaak zeer groot. Geurkink: "Dat maakt het voor een fysiotherapeut ook een uitdaging. Deze mensen zijn motorisch zeer verschillend, dus je moet een programma verzinnen dat voor iedereen passend is."

Geurkink was gisteren voor de vierde keer aanwezig op het veld van hockeyvereniging HVZ in Zevenaar om deelnemers te begeleiden. Hij hoopt dat de pilot de voorbode is van een regelmatige sportmiddag. Sporten is ook voor mensen met NAH belangrijk, maar financieel niet altijd haalbaar. "Als je veel geld hebt, zijn er voldoende opties. Maar is dat niet zo, dan wordt het moeilijker. Met deze sportmiddag proberen we de drempel te verlagen."

Veel basisoefeningen komen tijdens de middag aan bod. Overgooien en -trappen met de bal, afwerken op doel en balansoefeningen. Iedereen op zijn eigen niveau. Plezier staat voorop. "Ze moeten hier natuurlijk niet met tegenzin naartoe komen."

Foto2 NAH Zevenaar

Proefproject
De sportmiddagen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn onderdeel van een proef. Deze wordt gehouden met het oog op de aankomende veranderingen in de zorg, waardoor veel verantwoordelijkheden bij de gemeente komen te liggen. Bij het project zijn verschillende partijen betrokken. Naast de gemeente Zevenaar en de fysiotherapeuten van De Romei, zijn dat ook Uniek Sporten, een servicepunt voor aangepast sporten, en Ne9en, een bureau gespecialiseerd in lokaal sportbeleid. Ook de sportverenigingen die actief zijn op sportpark Hengelder, doen mee. Dat zijn voetbalclubs DCS en OBW, hockeyvereniging HVZ en de korfballers van De Zwaluwen.

(Bron: de Gelderlander)

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: