Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Tientallen jaren werkt Annette Oyevaar als gymdocent in het speciaal onderwijs. Vanuit haar functie zag ze dat leerlingen, buiten school, vaak tegen onmogelijkheden op sportgebied aanliepen. Inmiddels zet ze zich al jaren in als combinatiefunctionaris om mensen bekend te maken met de mogelijkheden in de regio Arnhem. De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden voor kinderen uit het speciaal onderwijs om te sporten sterk gegroeid.
De overstap van Annette naar haar huidige rol was er eigenlijk eentje die logisch voortvloeide uit haar functie. Als gymdocente in het cluster 3 onderwijs zag ze dagelijks hoe haar leerlingen vastliepen in het sportaanbod buiten school. “Ik wilde dat graag oppakken, maar vond het erg lastig om te bepalen hoe. Totdat ik in Nijmegen een vakcollega zag die dat wél in zijn eentje deed, gewoon door het vol bevlogenheid te gaan doen. Ik heb hetzelfde gedaan en had het geluk dat in die tijd Special Heroes startte, een initiatief om sport in het speciaal onderwijs te stimuleren.”
Zodoende ging Annette van start en kwam ze er al snel achter dat de combinatie tussen de LO-docent en de vereniging een heel logische is: “Bij de vereniging is ontzettend veel kennis over de betreffende sport en hoe je die kunt aanleren, maar minder op het vlak van omgaan met mensen met een beperking. Dit is juist waar wij vanuit de opleiding voor geschoold zijn. Als je deze kennis bij elkaar brengt, ontstaat er een mooie wisselwerking. Hierdoor is er in Arnhem inmiddels genoeg te kiezen! Mensen onderschatten wel eens hoeveel er mogelijk is, met of zonder beperking."
Juist voor de doelgroep met een beperking kan sport een cruciale rol spelen in hun dagelijks leven, aldus Annette: “Vaak moeten ze langer reizen voor hun school of is het een zware belasting voor ze, waardoor er weinig tijd over blijft voor hun sociale leven. Sport is de perfecte mogelijkheid om dan alsnog vrienden te maken. Des te dichter bij het is, des te haalbaarder het voor ze wordt. Het hoeft ook niet altijd aangepast sporten te zijn, soms pas je er met een beperking prima tussen. Het gaat erom dat ook zij het gevoel kunnen hebben dat ze erbij horen, dat ze een eigen clubje hebben en zich net zo volwaardig kunnen voelen als hun broertjes, zusjes, vrienden en vriendinnen."
Toch kent ook het sportaanbod in regio Arnhem haar uitdagingen. Zo worden de sporters met een beperking extra hard geraakt door het groeiende tekort aan vrijwilligers in de sport: “Meer dan wie dan ook hebben zij goede begeleiding nodig. Ze hechten zich enorm aan de mensen met wie ze in aanraking komen, dus is het belangrijk om goed opgeleide mensen voor langere tijd te binden.”
Annette vervolgt: “Daarnaast zie ik nog veel kansen om het sportaanbod door te ontwikkelen, niet alleen in de breedte, maar vooral in de diepte. Meer dan anderen zijn sporters met een beperking stuk voor stuk uniek en hebben zij een passende oplossing nodig. Voor sommigen is een schooldag sociaal-emotioneel zo belastend, dat ze niet meer naar een vereniging toe kunnen. Binnen de vertrouwde schoolomgeving kunnen we het sportaanbod perfect laten aansluiten en tegelijkertijd gebruiken als opstapmodel naar een verenging zodra ze klaar zijn met school. Zodoende kunnen we toewerken naar een passend, volwaardig aanbod per kind.”
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.