Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Paravolleybal, zoals zitvolleybal tegenwoordig heet, is een sport gelijk aan gewoon volleybal, maar die, zoals de naam al zegt, compleet zittend wordt uitgevoerd. Het veld is zes meter breed en tien meter lang (vijf meter aan iedere speelhelft). Net als normaal volleybal heeft ieder team zes spelers in het veld. Opvallend is dat niet alle spelers een lichamelijke handicap hebben. Monique Bons van AFV Volar uit Arnhem legt uit: ‘Sommige spelers hebben vroeger normaal volleybal gedaan en kunnen door een knieblessure de sport niet meer gewoon uitoefenen. Dan is paravolleybal een uitkomst. Maar het komt ook voor dat er spelers meedoen zonder blessure of lichamelijke handicap, die gewoon meedoen omdat ze het leuk vinden. Mijn man Robin is daar een voorbeeld van, hij en een vriend deden een paar keer voor de lol mee en ze zijn eigenlijk nooit meer weggegaan. In Pijnacker is er zelfs jarenlang een team geweest waarbij geen enkele speler een fysieke handicap had.
Het leuke aan paravolleybal is volgens Monique dat het een stuk sneller gaat dan normaal volleybal. ‘Omdat we lager bij de grond zitten, is er gewoon veel minder ruimte voor fouten. De bal komt simpelweg minder hoog en wordt dichter bij de grond gespeeld. Je moet dan veel sneller reageren. Ook is paravolleybal nog best een zware sport. Je bent toch de hele tijd je lichaam met je armen over de vloer aan het verplaatsen, spierballen heb je dus wel nodig!'
Dat er een paravolleybalteam in de regio is, is volgens Monique vrij uniek. ‘Vroeger moest ik soms wel meer dan een uur rijden voordat ik op training was, tegenwoordig is dat nog maar vijf minuten.’ Vanwege de grote afstanden worden competitiewedstrijden dan ook niet ieder weekend gespeeld. Ze worden een keer in de maand in toernooivorm afgewerkt. De aankomende wedstrijd is in Sneek, ieder team speelt dan twee wedstrijden met twee sets per wedstrijd.
In 2018 komt het WK Paravolleybal naar Nederland en wordt dan tegelijkertijd afgewerkt met het EK Beachvolleybal en EK jeugd onder 20. Arnhem is dan waarschijnlijk ook een van de speelsteden. Het idee is om de wedstrijden op ludieke locaties te spelen. Er wordt zelfs over gesproken om een wedstrijd te spelen in de nieuwe stationshal van Arnhem. Volgens Monique een unieke kans om het paravolleybal een goede boost te geven in Nederland.
Iedere maandagavond vinden er trainingen plaats. Dus wil je zelf ook eens proeven aan het paravolleybal? Dat kan. Heb je een lichamelijke handicap, een langlopende blessure of ben je helemaal valide? Het maakt niet uit, iedereen is welkom. Neem contact op met Monique Bons via zit@volar.nl of via tel. 026-3237821.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.