Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Kinderen die topsporten, mensen met verlamming of Parkinson, iedereen leert bij de Romei zo zelfstandig (en positief) mogelijk te leven. Een interview met Harry Geurkink, fysiotherapeut bij Romei.
Voorkomen is beter dan genezen
Bij de Romei Therapie en Training komt het aloude adagium ‘Voorkomen is beter dan genezen’ heel mooi samen. Ze werken namelijk zowel preventief als curatief en het verschil tussen die twee zit hem in het doel van de begeleiding. Is het doel preventie van klachten? Dan gaat het om training. Is het doel curatief, oftewel genezend, dan gaat het om therapie.
Bij het voorkomen van klachten kunnen we denken aan kinderen die topsport beoefenen. Harry Geurkink, fysiotherapeut, legt uit waarom kinderen op zulke jonge leeftijd al begeleiding nodig kunnen hebben. ‘Kinderen die topsport beoefenen hebben vaak een preventieve behandeling nodig. De training bevat vooral het voorkomen van overbelasting of het herstellen ervan. Het is op die leeftijd belangrijk de groeifasen in de gaten te houden. Een kind in een groeispurt heeft een aangepast programma nodig om de groei van het lichaam niet te belemmeren.’
De controle terug over je lichaam
Mensen die met klachten bij de praktijk komen, krijgen een behandeling op maat, veelal in samenwerking met een specialistische arts. ‘Denk bijvoorbeeld aan iemand met een hersenafwijking. Zij zijn onder behandeling bij een neuroloog en krijgen medicatie voorgeschreven. Vervolgens komen zij bij ons om door middel van oefeningen hun bewegingen onder controle te krijgen of de bewegingen en vaardigheden uit te breiden. In onze praktijk hebben we daarom verschillende disciplines: oncologie, neurologie, geriatrie, sportfysiotherapie en vijf manuele therapeuten.’
Zelfstandig blijven wonen met Parkinson
De behandeling heeft altijd een praktisch doel. Denk hierbij aan iemand met de ziekte van Parkinson die zelfstandig wil kunnen blijven wonen. Met Parkinson kan dat een hele uitdaging zijn. ‘Gezonde mensen zullen niet gauw stilstaan bij wat er nodig is om je zelf te kunnen wassen. Voor mensen met parkinson is het soms al een hele opgave om zelfstandig te staan en het gezicht te wassen tegelijkertijd.’
En de kinderen dan?
Kinderen die een ongeluk hebben gehad en bijvoorbeeld deels verlamd zijn, hebben last van atrofie. Dit is het verschrompelen van spierweefsel doordat het niet gebruikt wordt. Dit kan al ontstaan na een week van inactiviteit, ook bij mensen zonder verlammingsverschijnselen. Kinderen die last hebben van verlamming, krijgen daarom begeleiding die de atrofie zoveel mogelijk tegengaat.
Genieten van je pensioen
Een belangrijk aspect dat tegenwoordig onderdeel van de behandeling is geworden, is het coachen van de cliënten. ‘Een mooi voorbeeld hiervan,’ zegt Harry, ‘is een man die we hier in de praktijk begeleiden. Deze man raakte drie maanden nadat hij met pensioen ging betrokken bij een ongeluk op de fiets en belandde in een rolstoel. Deze man heeft vrij snel de draad weer opgepakt en komt nu vrolijk de praktijk binnen. Hij geniet nog steeds van zijn pensioen, alleen dan in een rolstoel.’
Bij fysiotherapeutische begeleiding gaat het namelijk niet alleen om het fysieke aspect van iemands behandeling. Voor een groot deel is het belangrijk mensen ook mentaal te coachen. Het idee dat je niks meer met je leven kunt wanneer je in een rolstoel zit, moet zo snel mogelijk veranderd worden in een optimistische houding. Anders raken mensen in een sociaal isolement en vereenzamen ze.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.