Direct door naar content
Best lastig, beginnen met sporten als je nierpatiënt bent en regelmatig aan de dialyse moet. Maar lastig betekent niet onmogelijk! afbeelding nieuwsbericht

Best lastig, beginnen met sporten als je nierpatiënt bent en regelmatig aan de dialyse moet. Maar lastig betekent niet onmogelijk!

24 oktober 2017

Ben je nierpatiënt en heb je dus wat ze met een moeilijke term chronische nierinsufficiëntie noemen? Dan ligt sporten en beweging niet voor de hand. Hoe los je dat op?

De positieve effecten van beweging in het algemeen mogen bekend zijn, maar voor nierpatiënten zijn er nogal wat obstakels. Je bent vaak vermoeid en natuurlijk moet je heel regelmatig spoelen. En toch is het slim die denkbeeldige drempel over te stappen en te beginnen met bewegen. Het maakt je sterker en kan nóg meer problemen helpen voorkomen.

Alsof de problemen met de nieren niet voldoende zijn, heb je als nierpatiënt ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Door beweging kan dat risico worden verkleind. Verder gaat door de beweging de lichamelijke fitheid en vooral ook de conditie van je organen vooruit en heeft het een positief effect op je bloeddruk.

Maar wat ga je dan doen? Er zijn natuurlijk bewegings- en sportvormen die net wat minder geschikt zijn dan anderen en ook kun je niet de hele dag op pad zijn, want dan is spoelen een probleem. Soms maakt dat de beoefening van een teamsport zoals basketbal of voetbal lastig, maar wellicht kun je afspraken maken met teamgenoten. Sporten als joggen, roeien, stevig wandelen en fietsen zijn zeker geschikt. Begin je nog maar net? Richt je dan op de beweegnorm van 30 minuten per dag. En die kun je natuurlijk ook verdelen in kleine stukjes.

Natuurlijk zijn er enkele praktische puntjes waar je wel even op moet letten. Als je een shunt hebt waarover je dialyseert, zijn sporten waarbij klappen moeten worden opgevangen minder geschikt. Judo, volleybal en rugby kun je misschien beter vermijden. En bij een dialysekatheter moet je voorzichtig zijn met sporten in het water. Het kan wel, maar dan moet de katheter goed zijn dichtgeplakt met een pleister of een katheterzakje. Vraag je dialyseverpleegkundige of je arts goed naar de mogelijkheden.

Nog een paar tips:

  • Een nierziekte kost heel erg veel energie, er zullen dan ook dagen zijn waarop je geen zin hebt om te gaan sporten. Zorg er dan wel voor dat je een beetje beweegt, neem bijvoorbeeld de fiets naar het werk of loop een rondje met de hond.
  • Sport je in een groep, vertel je medesporters dan over je aandoening.
  • Ga niet sporten als je je niet lekker voelt of koorts hebt.
  • Wanneer je duizelig wordt of pijn op de borst krijgt, stop met sporten en neem contact op met je arts.

Wees niet (te) bang
En dan nog iets. Jij als nierpatiënten, en wie weet heb je zelfs een transplantatie achter de rug, wil vaak wel bewegen, maar het ontbreekt je misschien aan vertrouwen in je lichaam. Er kan angst ontstaan dat het lichaam je tijdens het bewegen in de steek laat. Terwijl dat bewegen juist zo belangrijk is om bedreigingen als hart- en vaatziekten op afstand te houden. Herken je dat, praat er dan over met je arts of medisch begeleider. Misschien kun je samen tot de conclusie komen dat er manieren zijn om voorzichtig met bewegen te beginnen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: