Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Het wintersportseizoen komt er weer aan! Als je een beperking hebt, lijken de witte skipistes vaak ver weg. Zeker als je een fanatieke skiër bent geweest die na een ziekte of ongeluk een (deel van een) been moet missen, voelt het vaak alsof wintersporten verleden tijd is. Juist op het gebied van wintersport bieden hulpmiddelen en prothesen grote mogelijkheden.
‘We gaan nadenken over wat je nog kunt.’ Het is één van de meest gebezigde zinnen in gesprekken van prothesemaker Frank Jol. Die woorden zeggen veel, helemaal als het gaat om het gebruik van een prothese. Want prothesen vergroten je mogelijkheden, ze zijn een hulpmiddel om te doen wat je zelf misschien niet voor mogelijk hield. En dan gaat er zeker voor skiërs een wereld open.
Veel hangt af van wat je wilt doen en wat je beperking precies is. Mis je één onderbeen, dan is een onderbeenprothese en een kunstmatige voet in veel gevallen de oplossing. En wil je daarmee skiën, dan is vooral van belang dat je je evenwicht kunt bewaren, dat je een goed draaivermogen hebt en dat je de snelheid tijdens het skiën kunt beheersen. Zeker dat laatste is een vereiste om ongelukken te voorkomen. Om dit kunnen doen zijn kleine aanpassingen aan de prothese mogelijk, zoals een hogere hak, waardoor het lichaamszwaartepunt iets naar voren komt en je beter in evenwicht bent.
Iedereen kan zich wel voorstellen dat de pasvorm van de koker van een prothese essentieel is, en bij skiën is dat al helemaal zo. De druk op de benen tijdens het skiën is nu eenmaal groot en ook de trek- en draaikrachten zijn fors. Alleen bij een goede pasvorm leiden die krachten niet tot pijn en ander ongemak. Een optimale pasvorm vereist nauw overleg met een specialist, waardoor de prothese precies naar wens en noodzaak vormgegeven wordt.
En dan de voet. Die kan variëren van een voet die vrij stijf en stabiel is, tot een zeer flexibele voet. Over het algemeen lijken beginnende skiërs meer baat te hebben bij een relatief stabiele voet, terwijl voor gevorderden een meer flexibele voet geschikt is.
Ook bij een dubbelzijdige onderbeenamputatie zijn er mogelijkheden. Dan wordt vaak gebruik gemaakt van de ‘vierpunts-techniek’. Daarbij steunt de skiër op twee onderbeensprothesen en op twee aangepaste ski-stokken waaronder miniski’s zijn gemonteerd. Mensen met een enkelzijdige bovenbeenamputatie maken eigenlijk nooit gebruik van een prothese bij het skiën. Ze gebruiken wel vaak aangepaste skistokken.
Heb je een dubbelzijdige bovenbeenamputatie, dan zijn er voor jou ook oplossingen. Er zijn verkorte prothesen zonder kniemechanisme, een ski-slee of een zogenoemde zitorthese, waarmee je in zittende positie de sport kan beoefenen.
De volgende vraag ligt voor de hand en het antwoord eigenlijk ook: ja, prothesen zijn best duur. Of het voor jou een optie is, hangt erg af van je budget en je persoonlijke situatie. Bekijk met hulp van de juiste expertise eerst wat je wensen zijn en wat je precies nodig hebt. Daarna kun je nagaan welke kosten dat met zich meebrengt. En dan? Dan kun jij lekker de piste op!
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.