Direct door naar content
Sporten met een gehoorbeperking afbeelding nieuwsbericht

Sporten met een gehoorbeperking

06 november 2017

Je gehoorapparaat is natuurlijk reuze handig, maar tijdens het sporten kan het iets minder handig zijn. Dit zijn de dingen waar je even op moet letten.

Als je een gehoorhulpmiddel gebruikt dan kun je dat niet zomaar gebruiken tijdens het sporten. Niet ieder apparaat kan tegen transpiratie, water, regen of hevige fysieke activiteiten. Bij sporten als hardlopen, wielrennen, mountainbiken en zwemmen laten veel mensen met een gehoorbeperking hun gehoorapparaat uit.

Dat is ook het advies bij sporten met fysiek contact zoals volleybal, korfbal, hockey en voetbal. Bij sporten waar je kans hebt op hoofdcontact (met een bal of een andere speler) is het slim om hoofdbescherming te dragen om je gehoorapparaat te beschermen.

Met een cochleair implantaat (CI), een apparaatje dat zeer slechthorenden de mogelijkheid geeft iets te horen, geldt hetzelfde. Daarbij moet je zeker het uitwendige deel beschermen tegen water, zand en stof. Deelname aan sporten waarbij je slagen op het hoofd kunt verwachten, zoals boksen en rugby, wordt afgeraden. Ook als je het uitwendige gedeelte van het implantaat afneemt en daarnaast een helm draagt.

Waar je bij een CI ook rekening mee moet houden is statische elektriciteit, waardoor de spraakprocessor verstoord raakt. Daar kan je vooral mee te maken krijgen op de loopband in de sportschool. Een loopband moet daarom goed geaard zijn. Het kan verstandig zijn om nu wel het uitwendige gedeelte af te nemen. Vraag daarom goed na wat de specifieke omgangsrichtlijnen zijn van je gehoorhulpmiddel.

Als bij jou het gehoor is aangetast kan het evenwichtsorgaan ook aangedaan zijn. Hierdoor kun je last krijgen van evenwichtsproblemen, coördinatieproblemen en duizeligheid. Het is goed daar rekening mee te houden als je een sport kiest. Sport dus het liefst in een omgeving waar anderen zijn, of waarbij je thuis bent. Trainen op een hometrainer of een roeiapparaat in een sportschool, zijn bijvoorbeeld prima sporten om te doen.

Wil je liever bij een club sporten? Er zijn veel sportclubs voor doven en slechthorenden, waar alles ingesteld is op het niet of slecht kunnen horen. Je kunt deze verenigingen hier per tak van sport vinden.

Sporten bij een horende club of vereniging kan natuurlijk ook. Het kan wel wat geduld vragen om samen oplossingen en een prettige manier van sporten te vinden. Maak dan aan je trainer en teamgenoten duidelijk wat je beperkingen zijn en geef hierbij ook aan wat de beste manier van communiceren is. Het is handig om voor start-, stop- of wisselsignalen vaste afspraken te maken met gebaren of licht.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: