Direct door naar content
Hoe loop je een halve marathon? Met de juiste prothese! afbeelding nieuwsbericht

Hoe loop je een halve marathon? Met de juiste prothese!

21 november 2017

Als je door een amputatie een been moet missen, is het misschien nog niet bij je opgekomen om met hardlopen te beginnen. Maar met een speciale sportprothese kun jij vaak en ver rennen. Waar moet je rekening mee houden?

Hardlopen gaat niet vanzelf, en al helemaal niet na een amputatie. In het begin is gewoon leren lopen al een hele klus. In een revalidatiecentrum kunnen ze je daar goed in begeleiden, maar een atletiektrainer heeft vaak specifieke tips voor je als je wilt hardlopen met een prothese. Rennen, dat gaat jou zeker lukken!

Sportprotheses zijn maatwerk en daardoor ook best prijzig. Denk aan duizenden euro's. Begin je net met hardlopen, doe dat gewoon op je dagelijkse prothese. Als jouw prothese al een 'actieve voet' heeft dan is twee keer trainen in de week gewoon mogelijk.

Wil je meer trainen, dan zijn er ook goedkopere oplossingen. Met een orthopedisch instrumentmaker kun je bijvoorbeeld de kosten beperken door een nieuwe koker, het deel dat om je stomp gaat, te combineren met een oude voet. Die koker kan gelijk gemaakt worden als je een nieuwe koker voor het dagelijkse gebruik laat aanmeten. Hierdoor bespaar je flink kosten en kun je ook vaker trainen of aan wedstrijden mee doen.

Wil je echt verder in de atletiek, dus meer trainen en deelnemen aan wedstrijden, denk dan maar wel aan een speciale sportprothese. Deze worden in de meeste gevallen niet vergoed door de verzekeraar. Soms kun je een beroep doen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bij je gemeente of als je echt goed bent, zoek dan een sponsor. 

Een belangrijk onderdeel van de prothese is de voet. Net als bij hardloopschoenen zorgen prothesevoeten voor de vering en daarmee ook dat je echt vooruit gaat. De meeste van deze voeten geven tijdens het hardlopen zoveel energie terug, dat je ze niet de hele dag kunt gebruiken. Dat geldt zeker voor de op maat gemaakte sprintprothesen. Hierbij krijg je het gevoel dat je gelanceerd wordt.

Als je een sportprothesevoet laat aanmeten moet je rekening houden met je lengte en vooral je gewicht: hoe zwaarder je bent, hoe stijver de voet moet zijn. Met de juiste prothese, en natuurlijk voldoende training, kun je zó een halve marathon lopen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: