Direct door naar content
Wetenschappers zeggen: hardlopen is als drugs afbeelding nieuwsbericht

Wetenschappers zeggen: hardlopen is als drugs

09 december 2017

Jarenlang kregen endorfines al de credits voor die euforische gevoelens die je krijgt als je gaat hardlopen of een work-out doet. Maar dat blijkt misschien niet helemaal waar te zijn. Onderzoekers suggereren dat een andere groep chemicaliën die je lichaam aanmaakt, er voor zorgt dat je zo blij wordt. Het gaat om de ‘endocannabinoids’. Ja, een stofje die ook in cannabis voorkomt inderdaad.

De uitdrukking ‘runner’s high’
omschrijft het gevoel dat vaak optreedt als je lang traint, het ontstaat dus echt niet alleen door hard te lopen. Alles waarbij je herhaalde bewegingen maakt, zoals fietsen, zwemmen of roeien, kan dit effect veroorzaken. Maar het helpt hardlopers wel die er tijdens een langeafstandsloop er helemaal doorheen zitten, om ze op de been te houden zodat ze niet instorten. Het is zelfs zo dat degenen die regelmatig sporten en bewegen, een minder grote kans hebben om zich neerslachtig of depressief te voelen. Misschien is dat de reden waarom sporten aan populariteit toeneemt, wereldwijd.

En zoals gedacht, werd de ‘runner’s high’ altijd toegeschreven een het hormoon endorfine. Dit hormoon zorgt voor een pijnstillend effect. Maar wat blijkt? Endorfines kunnen niet rechtstreeks communiceren met je hersenen, en daarom is het onwaarschijnlijk dat de vrolijke stemming aan endorfines te danken is. Daar zorg de ‘endocannabinoids’ kennelijk voor. Dit stofje gaat wel regelrecht naar je hersenen. En het zorgt ervoor dat je spanning afneemt, vergelijkbaar met het effect van marijuana.

Dit stofje is ontzettend belangrijk, want het heeft ook invloed op je hongergevoel en je metabolisme. Waarschijnlijk heeft het ook een ontstekingsremmende werking, het kan een positieve invloed hebben op epilepsie en de kans op migraine doen afnemen. Er is nog een hoop te leren over de uitwerking van dit cannabis-achtige stofje. Maar het ziet er naar uit dat iedereen wel wat van dit lichaamseigen stofje kan gebruiken, óók degenen die een hekel hebben aan rennen.

Bron: curiosity.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: