Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Tot voor kort was het voor minder-valide sporters niet mogelijk om deel te nemen aan Bridge to Bridge. Jeroen Somhorst bracht hier verandering in. Bridge to Bridge is een Arnhems hardloopevenement dat jaarlijks op de tweede zondag van september plaats vindt. In 1984, exact veertig jaar na de Slag om Arnhem, werd het hardloopevenement voor het eerst georganiseerd. Tot voor kort was het voor minder-valide sporters niet mogelijk deel te nemen, totdat Jeroen Somhorst de organisatie een heel duidelijk verzoek mailde.
De organisatie uitgedaagd
Jeroen Somhorst wilde ondanks zijn beperking graag meedoen met de Bridge to Bridge hardloopwedstrijd. Voor hem was het altijd al een belangrijke race, omdat wanneer je denkt aan hardlopen in de regio, je direct denkt aan deze wedstrijd. Op goed geluk zocht hij contact met de organisatie met het verzoek of hij mee mocht doen in een rolstoel. Hij had weinig vertrouwen in een goede uitkomst. Bij andere hardloopevenementen kunnen wheelers en handbikers namelijk niet meedoen.
Al vrij snel na het versturen van de mail, kreeg hij een reactie. Mark van Hoorn, onder andere parcours director van Bridge to Bridge, zag het als een uitdaging die hij graag accepteerde en hij zou alles in het werk stellen deelname mogelijk te maken.
Wheelers en lopers samen
De eerste editie waarbij minder-valide sporters konden deelnemen, vond plaats in 2016. Jeroen finishte toen als laatste, omdat hij als enige de race in een gewone rolstoel reed. De editie van dit jaar had hij, net als de andere deelnemers, een rolstoel die geschikt is voor hoge snelheden: de wheeler.
Mark zag het als een uitdaging het evenement zo te plannen, qua start van de verschillende deelnemers, dat niemand hinder van elkaar ondervond en toch iedereen in zijn eigen tempo deel kon nemen.
Het daadwerkelijk mogelijk maken was niet zo makkelijk gerealiseerd. Er ging een heel logistieke organisatie aan vooraf, omdat de hardlopers van het parcours af moesten zijn voordat de wheelers konden starten. Rollstoelracers die een wheeler gebruiken, bereiken namelijk een hogere snelheid dan een hardloper.
'De schoonheidsfoutjes die in 2016 nog in de planning zaten, hebben we er in 2017 uitgewerkt. Het was nog even zoeken naar de juiste indeling van deelnemers,' legt Mark van Hoorn uit. "Dit jaar hebben we een mooi tijdsschema gemaakt en was het evenement een groot succes."
Rennen met een buddy
Running Blind is een groep van mensen met een visuele beperking die willen hardlopen met buddy's. De buddy's zijn als het ware de ogen van de visueel beperkte loper en op die manier lopen ze van start tot finish samen. De gezichtsbeperking waarmee gelopen wordt, verschilt behoorlijk. Sommige zijn al jaren blind en anderen zij het op latere leeftijd nog geworden. 'Ook hebben sommigen nog voor 10% zicht,' legt Doremieke Kuijsten uit. 'Voor hen is het alsof ze door een kleine koker kijken.' Doremieke heeft een eigen onderneming: In- en outdoor sport. Daarnaast werkt ze samen met de organisatie Running Blind. 'Ik ben zelf niet blind, ik zorg voor de buddy's die mee kunnen lopen.'
Met haar bedrijf probeert ze zoveel mogelijk mensen te laten sporten. 'Of je een beperking hebt of niet, dat maakt niet uit. Een marathon voor jezelf lopen is erg leuk, maar het is ook leuk om de passie te delen met een (blinde) buddy.'
Het parcours van de Bridge to Bridge was dit jaar een prettig parcours voor mensen met een visuele beperking. 'Het parcous bestond uit mooie brede paden en weinig obstakels. We lopen vaker wedstrijden met de Running Blind-groep, maar lopen in je eigen stad is natuurlijk altijd speciaal.'
De renners die bij de groep zaten, maar niet mee konden lopen, stonden langs de kant de renners aan te moedigen. 'De Bridge to Bridge is een leuke thuiswedstrijd die ik graag vaker zou lopen,' zegt Doremieke tot besluit.
Voor informatie over het jaarlijkse hardloopevenement Bridge to Bridge bezoek je de website www.bridgetobridge.nl of hun Facebookpagina. Voor meer informatie over Running Blind, regio Arnhem: In- en Outdoor sport. Ook voor deelname aan een les of opgeven als buddy van iemand met een visuele beperking.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.