Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Binnen stichting De Brug regio Veendam zijn vele vrijwilligers actief om sport- en spelactiviteiten te organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Nel Scholtens en Grietje Hooiveld zijn de drijvende veren achter de afdeling zwemmen. In het kader van de Nationale Vrijwilligersdag geven we in dit artikel een kijkje achter de schermen van het vrijwilligerswerk binnen De Brug.
Nel Scholtens uit Meeden is inmiddels al zeventien jaar actief als vrijwilliger. Toen haar verstandelijk beperkte dochter besloot te gaan zwemmen bij De Brug, rolde Nel er langzaam in. Het werd al snel iedere woensdagavond dat ze in zwembad Tropiqua in Veendam te vinden is, waar leden van De Brug zwemmen. Er zijn twee groepen: een groep die in het wedstrijdbad baantjes zwemt en traint, en daarnaast een groep die spelenderwijs zwemt in het subtropische gedeelte.
Watervrij
Nel begeleidt de leden in het subtropisch bad. “In het begin waren er een paar vrijwilligers, nu zijn er veel meer vrijwilligers bijgekomen. Het aantal zwemmers is ook behoorlijk toegenomen. De groep die wij begeleiden bestaat veelal uit jonge kinderen en ouderen zonder zwemdiploma. Sommige leden worden een-op-een begeleid, doordat ze bijvoorbeeld bang zijn in het water. Wij proberen ze spelenderwijs watervrij te maken. Dat dit lukt, merken we doordat de kinderen tijdens het schoolzwemmen ineens erg vooruit zijn gegaan. We krijgen dan complimenten van de meester of juf. Daar doe ik het voor, het is erg dankbaar werk. De lach op de gezichten van de kinderen na een training wanneer ze echt gelukkig zijn, dat is het allemaal waard”, vertelt Nel enthousiast. “Ook de ouderen vinden het heel lekker om een uurtje te zwemmen, te bewegen en sociale contacten te onderhouden. Het is elke week een gezellig weerzien en het is nog gezond ook!”
Italië
Grietje Hooiveld uit Veendam werkte altijd als zwemonderwijzer in het zwembad en kwam zodoende in aanraking met De Brug. In 1999 besloot ze een aantal trainingen mee te lopen en werd enthousiast. Toen de toenmalige trainster er mee stopte heeft Grietje het begeleiden van de baantjes-zwemmers en het trainen van de zwemploeg helemaal overgenomen. Deze groep bestaat uit circa vierentwintig zwemmers en zwemsters die zo’n vijf zwemwedstrijden per jaar hebben. Daarnaast houdt Grietje zich bezig met het regelen van de ledenadministratie, het maken van trainingsschema’s en de organisatie van de Nationale Special Olympics en de Regionale Special Olympics. Onlangs is ze met een groep van zes zwemmers naar Italië gegaan om daar mee te doen aan de Nationale special Oympics Summergames.
Bestuurslid
Grietje was ook een tijdje bestuurslid van De Brug Veendam, maar merkte dat het haar toen wat teveel werd. “Ik besloot om een aantal werkzaamheden af te stoten om mijn eigen grenzen te bewaken”, vertelt ze. Vandaag de dag staat Grietje net als Nel iedere woensdagavond aan het bad, als trainster van de wedstrijdgroep. “Ondanks dat het twee verschillende groepen zijn, hebben we onderling veel contact. Er is een goede samenwerking en ik probeer ook altijd de leden te kennen die in het subtropische bad zwemmen. Ik vind het belangrijk dat ik ook die zwemmers ken, want als ze een diploma hebben komen ze in het diepe te zwemmen, bij mijn groep dus.”
Progressie
Vindt Nel het werken met jonge kinderen prachtig, Grietje heeft juist bewust gekozen voor de wedstrijdgroep. “Ik vind het geweldig als ik zie dat de zwemmers progressie boeken dankzij mijn trainingsschema’s. Er is geen sprake van rivaliteit tussen de zwemmers en het is een hele hechte groep. Het is zoveel meer dan alleen zwemmen. Ook de ouders zijn zeer betrokken bij de wedstrijdgroep.”
Doelgroep
Voor mensen die wellicht ook vrijwilligerswerk willen gaan doen, hebben Nel en Grietje nog een aantal goede tips. “Draai een avond mee, pas dan zie je of het bevalt. Denk goed na over welke doelgroep bij je past. Werk je liever met kinderen, volwassenen of ouderen? Bij ons is het belangrijk dat een vrijwilliger lief en streng tegelijk kan zijn. In het zwembad kun je de leden geen seconde uit het oog verliezen, soms kom je daardoor ogen tekort. Het vraagt om een groot verantwoordelijkheidsgevoel”, legt Nel uit. Grietje vult aan: “De doelgroepen vragen om een verschillende benadering. Werk je met ouderen, dan moet je het leuk vinden om echt met ze in gesprek te gaan. Zij hebben behoefte aan iemand die naar ze luistert. Wij merken dat vrijwilligers die via via iemand kennen met een beperking, er vaak sneller inrollen. Maar ook met vrijwilligers zonder ervaring hebben wij positieve dingen meegemaakt. Zo zijn er elk jaar een aantal meiden en jongens die een maatschappelijke stage moeten lopen via hun school en dat bij ons doen. Onlangs begon er een nieuwe groep en direct in de eerste les zwommen ze zo met de jonge kinderen weg. De klik was er gelijk en dat was prachtig om te zien.”
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.