Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Een sportmedisch onderzoek, is dat niet alleen voor topsporters? Nee, dat is het niet! Zeker als je met een beperking net begint met sporten is het echt niet gek om bij een sportarts zo'n onderzoek te laten doen om te kijken wat jouw lichaam wel en niet aankan tijdens het sporten.
Wanneer doe je nou zo’n test? Nou, bijvoorbeeld als je vanuit het niets gaat sporten. Of als je klachten hebt en je wilt gaan sporten. Een sportarts bekijkt hoe fit je bent en hoe jij veilig kunt sporten. Sportartsen zijn gespecialiseerd in het behandelen van sportblessures, en daarom wordt er heel gericht gekeken wat jij kan en wat niet. Bij sommige sporten is een keuring zelfs verplicht, bijvoorbeeld bij boksen en sportduiken. Maar het kan ook heel goed zijn dat jij vragen en onzekerheden hebt. Wat is verantwoord qua sporten als je epilepsie hebt? Wat kan je lichaam wel of niet aan als jij de ziekte van Lyme hebt? Hoe belast je je lichaam wel en niet als je een stoma draagt? Duiden jouw hartkloppingen, duizeligheid, extreme vermoeidheid, kortademigheid of pijn op de borst op een slechte conditie, of is er meer aan de hand? Kortom: vragen, vragen, vragen. En met al die vragen hoef je niet door te blijven lopen, want er zijn deskundigen die jou hier heel gericht mee kunnen helpen.
Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is de inspanningstest: dat is test waarbij je langzaam opbouwt naar een maximale inspanning. Tijdens die test krijg je allerlei meetapparatuur op je lichaam om je hartritme te bepalen met een ECG-filmpje en soms ook een masker om je zuurstofopname te meten.
Die inspanningstest geeft je belangrijke inzichten in je conditie en je gezondheid. Bij een sportkeuring wordt het risico op hart- en vaatziekten bepaald. Zeker als je met je beperking net begint met sporten zijn de uitkomsten van een sportmedisch onderzoek nuttig. Want ook je risico op blessures wordt ingeschat, en daarnaast krijg je trainingsadviezen en worden al je vragen over sporten en bewegen beantwoord. Deze test kan ook aangepast worden naar verschillende beperkingen. Je kan bijvoorbeeld ook met een eigen handbike of zelfs met een rolstoel op een loopband de test uitvoeren.
Misschien denk je dat zo'n inspanningstest iets is voor topsporters, maar het is juist voor jou een mooi startpunt. Als je een beperking hebt en je wit beginnen met sporten dan kun je misschien nog wel veel meer winst behalen dan een topsporter. Een sportmedisch onderzoek geeft je inzicht in wat je lijf kan en daar wordt een op maat gemaakt advies bij verstrekt.
Zo kun jij een plan maken en je doel behalen. Bij een doel hoef je helemaal niet te denken aan een marathon. Fit blijven is ook een doel. Dat brengt ook allerlei voordelen met zich mee voor jou. Als je fit bent geeft je dat meer zekerheid over je lichaam en dat is ook belangrijk voor je zelfvertrouwen.
Wil je een sportmedisch onderzoek laten doen, dan hoef je je niet eerst door te laten verwijzen door een huisarts. De kosten van een onderzoek bedragen tussen de 50 en 200 euro, afhankelijk van hoe uitgebreid het onderzoek is. De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden deze keuring, maar check dit van te voren of dit bij jouw verzekeraar het geval is. Hier vind je een sportmedische instelling bij jou in de buurt. Na deze test wordt veel voor jou duidelijk. En als het nog niet duidelijk is welke sport je wilt doen, dan kijk je gewoon hier:
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.