Direct door naar content
Leren golfen kan zóveel voor jouw welzijn betekenen afbeelding nieuwsbericht

Leren golfen kan zóveel voor jouw welzijn betekenen

31 december 2017

Het kan zijn dat je allerlei (voor)oordelen hebt over golf. Dat het een elite sport is bijvoorbeeld. Of dat je je als een Tiger Woods moet laten gelden. Waar je misschien niet bij stilstond, is dat de golfsport één van de weinige sporten is waaraan je met een (zware) fysieke of verstandelijke beperking aan kunt deelnemen.

Serafina (23) is nog jong, maar heeft al van alles meegemaakt.
Vanaf  het moment dat bij haar op zeventienjarige leeftijd bij toeval een misvorming van aders en slagaders in de hersenen werd ontdekt, ging er van alles mis. Ze onderging bestralingstherapie, waardoor er complicaties optraden. Van de medicijnen, die de boel weer onder controle moesten brengen, werd ze nog zieker Het resultaat: een hersenbeschadiging met als gevolg geen gevoel aan de linkerkant. Daarnaast is haar coördinatie totaal verdwenen. ‘Ik wist niet meer hoe ik moest lopen en of ik soep nu met een vork of een mes moest eten.’  Zoveel jaar na dato heeft  Serafina nog altijd last van concentratie- en krachtverlies, en steekt na een uurtje inspanning hoofdpijn de kop op. Toch gaat het op heel veel vlakken veel en veel beter met haar. Serafina is tijdens haar revalidatie gaan golfen. ‘Qua conditie en concentratie sta ik er zoveel beter voor. Waanzinnig.’

Golf krijgt steeds meer bekendheid als dé sport voor mensen met een beperking. Want hoe leuk is het om naast te bewegen ook sociale contacten op te doen met andere golfers op de club? Op steeds meer golfbanen zijn er mogelijkheden om vrijblijvend en onder begeleiding een balletje te slaan. Het mooiste is dat je het prima kunt leren als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Het is geen probleem dat je snel moe bent of misschien zelfs niet kunt staan. Een behoorlijk aantal golfclubs werkt met professionals die gespecialiseerd zijn in het lesgeven aan mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Ben je bijvoorbeeld niet in staat om een volledige golfzwaai te maken? Ook met beperkte fysieke mogelijkheden kun je je prima begeven op de golfbaan. En wanneer je ziet dat je beter wordt en mooie ballen slaat, geeft dat ook nog eens een boost aan je zelfvertrouwen.

Dat wat het geval bij Remon. Toen hij de diagnose MS kreeg, zag hij het niet zitten om te werken en te blijven bewegen. Zijn benen kon hij nog maar moeilijk gebruiken. ‘Ik ben heel blij dat ik toch ben gaan golfen. De ziekte sluipt door, en toch voel ik me beter dan een jaar geleden. Ik voel me sterker. Door het golfen ben ik veel buiten, met een leuke groep mensen. Ik ben met mezelf bezig, in plaats van met mijn ziekte. Dat is het mooiste.’

Golf is helemaal prima geschikt om te beoefenen tijdens een revalidatie. De laatste jaren hebben de Koninklijke Nationale Golf Federatie (NGF) en de PGA Holland een samenwerking opgezet met ruim twintig revalidatiecentra. Hierdoor beschikken de centra over de kennis en materialen om golf in het revalidatieproces aan te bieden.

Voor de meer ervaren golfer bestaan er moderne hulpmiddelen die het nóg comfortabeler maken om te golfen. Bijvoorbeeld de ParaGolfer®. Met dit speciale sta-opsysteem kunnen golfers met een fysieke beperking makkelijker opstaan en in evenwicht blijven. Ook is het bij veel clubs mogelijk om een golfbuggy, de zogenoemde Handicart, te huren.

Wil jij eens ervaren hoe het is om een balletje te slaan op de golfbaan? Neem dan contact op met een golfclub in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.

Bron: www.sophiarevalidatie.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: