Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Als je een amputatie hebt ondergaan, last hebt van chronische pijn of vermoeidheid of steeds slechtziender wordt, dan is het niet zo gek dat je twijfelt of je (nog) kunt sporten. Het beste advies bij twijfel over jezelf: probeer het gewoon, er is meer mogelijk dan je nu denkt.
Lijkt sporten iets onmogelijks voor jou? Of misschien heb je het geprobeerd maar lukte het op dat moment niet. Er zijn vele met jou die tegen dezelfde dingen aan lopen en last hebben van onzekerheden, twijfels en drempels.
Er zijn erbij die na een ongeluk of ziekte juist zo fanatiek worden zichzelf te bewijzen, dat ze eerder moeten worden afgeremd. Maar er zijn net als jij ook heel veel mensen die denken: kan ik dit wel? Zeker als je je beperking plotseling oploopt door een ongeluk of een ziekte dan is die onzekerheid te begrijpen. Als je door die twijfel van je af weet te schudden, dan voelt dat als een grote overwinning op jezelf.
Een sportarts of een revalidatiearts is de juiste persoon om je op weg te helpen om die onzekerheid weg te nemen. Een sportarts leert je wennen aan jou nieuwe lijf, door te laten zien wat je allemaal nog wel kunt en hoe je dat precies doet. Ook kan een sportarts je begeleiden in het leren omgaan met kleine tegenslagen. Iedereen krijgt vroeg of laat in zijn of haar revalidatie met tegenslagen te maken. Bij een amputatie kun je last krijgen van wondjes aan je stomp, waardoor je je training moet aanpassen. Of als je door een dwarslaesie je bovenlijf meer gaat gebruiken kun je je schouders overbelasten doordat ze die krachten nog niet gewend zijn. Als je bijvoorbeeld een dwarslaesie hebt dan kan het rijden in een rolstoel in de kou anders zijn omdat je de temperatuur niet goed aanvoelt. Of ook zoiets: sporten in de regen als je last hebt van doorligplekjes. Dat kan vervelend zijn. Een sportarts of een andere begeleider motiveert je om vooral niet op te geven op zo'n moment!
Als je twijfelt over welke sport voor jou geschikt is, kun je ook goed bij een revalidatiecentrum terecht. Bij de sportloketten van de revalidatiecentra kunnen ze jou heel gericht advies geven over een geschikte sport. Of ga eens vrijblijvend met je vrienden mee naar hun sportvereniging. Probeer dingen uit, je hoeft je niet meteen ergens vast te leggen. Weet je het echt nog niet, rol met je rolstoel een extra blokje om bij jou in de buurt. Ga wandelen met een vriendin. Doe oefeningen vanuit je rolstoel. Begin gewoon, want je merkt al heel snel dat je daar echt lekker van in je vel gaat zitten. Hoe pijnlijk, vermoeid of uit balans je lichaam op dit moment ook is.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.