Direct door naar content
Wees niet kwetsbaar in een rolstoel, maar word weerbaar afbeelding nieuwsbericht

Wees niet kwetsbaar in een rolstoel, maar word weerbaar

20 januari 2018

De meesten beschouwen hun rolstoel als een vervoermiddel. Voor Kenneth is zijn rolstoel een verdedigingsmiddel geworden, of een aanvalsmiddel. Dat komt omdat hij al jaren aan vechtsport doet, een zwarte band in de vechtkunst heeft en andere mensen met een beperking lesgeeft zich te leren verdedigen.

‘Een man met een mes kwam naar me toegelopen,
richtte het mes op mijn lichaam en vroeg me om mijn geld. Ik brak zijn arm waarmee hij het mes vasthield. Een andere keer was ik in een bar waar een dronken man me zonder reden een elleboogstoot wilde geven. Ik weerde zijn stoot af, en sloeg hem in zijn kruis. Terwijl hij op de grond lag te jammeren, besloot ik dat het tijd was om de bar te verlaten.

Ik weet dus uit ervaring dat mensen nét wat makkelijker het doelwit kunnen zijn voor agressie of voor overvallers als ze in een rolstoel zitten. En dat is precies de reden waarom ik een vechtsport wilde beoefenen. Zodra ik begon te trainen, besloot ik dat ik dit ook aan anderen met een beperking wilde leren, zodat ze niet dezelfde angsten hoefden te hebben als ik, voordat ik kon vechten. Je hoeft namelijk helemaal niet weerloos te zijn.

Pas op mijn 33ste begon ik aan vechtsport. Iemand vroeg me ‘waarom ik dacht dat ik dat wel kon, een vechtsport doen vanuit een rolstoel?’ Mijn antwoord toen, en nu nog steeds, is dat ik altijd heb geweten dat ik alles kan wat ik ook wil doen. Maar makkelijk was het niet. Ik heb bij heel veel vechtsportdocenten aangeklopt, maar niemand van hen wist hoe ze me moesten trainen in een rolstoel. Uiteindelijk vond ik een docent die in een revalidatiecentrum werkte. Hij was de enige die ik ontmoette die wél de mindset had dat mensen in een rolstoel wel degelijk aan vechtsport kunnen doen.

De reden waarom ik zelf ben gaan lesgeven, is omdat tachtig procent van de vrouwen met een beperking het slachtoffer wordt van misbruik of beroving. Deze groep wordt gezien als een makkelijk doelwit. Daar wil ik wat aan doen. Ik leer dus zowel mannen als vrouwen hoe ze los kunnen komen uit een greep en hoe ze uit de handen van een aanvaller kunnen blijven. Ik leer ze ook dat ze niet beperkt zijn vanwege de beperkingen van hun lichaam. Je bent alleen beperkt door wat je brein denkt waartoe je niet in staat bent. Iemand in een rolstoel kan een aanvaller heel makkelijk van zich afhouden. Een van de voordelen van een rolstoel is dat je gebruik kunt maken van de zwaartekracht die je in deze positie hebt, ten opzichte van iemand die voor je staat. Je kunt vanuit je rolstoel heel makkelijk iemand uit z’n balans brengen en goede klappen uitdelen. Je rolstoel kan een rammiddel zijn, en een schild om je te beschermen. Maar ook als je krukken gebruikt kun je een uithaal van iemand weren met je kruk. Degene die slaat zal vele malen meer pijn hebben dan jij.

Ooit trainde ik met een jongen die hersenbeschadiging had opgelopen, waardoor hij spastisch was geworden. Hij had moeite om zijn balans te bewaren, en hij had problemen met zijn geheugen. Hij zei: ‘Ik zal nooit in staat zijn om deze technieken te leren.’ Hoe dan ook: na twee jaar heeft hij zijn witte band ingeruild voor een gele. De bewegingsmogelijkheden in zijn arm gingen er op vooruit, en de technieken waarvan hij niet dacht ze te kunnen leren, leerde hij toch. Dat gaf hem zoveel zelfvertrouwen, dat maakte ook dat hij minder bang was om zichzelf te laten zien. Hij wist dat hij voor zichzelf kon opkomen, wat voor situatie er zich ook zou voordoen.

Als jij jezelf ook wilt leren verdedigen, meer zelfvertrouwen op wilt doen en een sterker lichaam krijgen, neem dan een proefles bij een vechtsport bij jou in de buurt.

 

Bron: wheel-life.org

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: