Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Wat doe je als je onderbeen is geamputeerd? Nou, niet gaan stilzitten dus. Begin je spieren te trainen, want dat zal je in het dagelijks leven heel goed van pas komen.
Je zult moeten leren staan en lopen met een prothese. Maar hoe pak je dat aan? Dat doe je door je mobiliteit, spierkracht en lenigheid te vergroten. Na een amputatie kan het dat je een verkorting in je spieren en het kapsel rond je gewrichten hebt ontwikkeld. Met speciale oefeningen doe je daar heel makkelijk wat aan.
Een fysiotherapeut of revalidatiearts geeft je hierbij advies op maat. Zeker als je net begint met spierversterkende oefeningen is het goed om dit onder begeleiding te doen. Het gaat er namelijk niet om dat je zo snel mogelijk een serie oefeningen afwerkt. Het is beter om weinig oefeningen te doen en die ook goed uit te voeren. Probeer te variëren in de oefeningen. De training is het meest effectief als het lichaam gevarieerde prikkels krijgt. Voel je je goed, maak een oefening dan zwaarder. Ben je moe, neem dan een lichtere oefening of herhaal de oefening minder vaak. Want nogmaals: de kracht van een sterke spieropbouw ligt in de variatie.
Maar over wat voor oefening hebben we het dan? Oefeningen die je simpelweg thuis op een matje of op bed kunt doen, met behulp van een elastieken band en een bal. Probeer deze maar eens: ga op je buik liggen met het elastiek om beide knieën en spreid vervolgens je been zijwaarts. Dat hou je vijf seconden vast. Daarna ontspan je en herhaal je de oefening. Zo train je je kleine bilspier.
Je kunt ook aan de slag gaan met oefeningen in de gratis app 'Fitness for Amputees'. Deze app is ontwikkeld door fysiotherapeuten van prothesefabrikant Ottobock en bestaat uit een programma met makkelijk uit te voeren oefeningen.
Je kiest in de 'Fitness for Amputees' uit drie modules. De eerste module is kracht en conditie, waarbij je een aantal spierversterkende oefeningen doet zonder je prothese. Je traint hiermee vooral je bovenlichaam en je wervelkolom, wat belangrijk is bij het lopen met een prothese.
In de tweede module gebruik je de bal, om aan je coördinatie en balans te werken. Dat helpt je weer om te wennen aan je prothese in het dagelijks leven.
Tot slot is er de module strekken en ontspannen. Die oefeningen zijn bedoeld om zonder prothese te herstellen van de oefeningen en je vergroot er ook nog je flexibiliteit mee. Wil je meer voorbeelden van oefeningen? Hier vind je ze.
Revalidatie na amputatie duurt gemiddeld zes maanden. Daarna is je lichaam waarschijnlijk genoeg hersteld om (weer) te gaan sporten, zodat de spieren die jij zo getraind hebt ook net zo sterk blijven als ze nu zijn. En er zijn genoeg leuke sporten die jij zonder been kunt doen.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.