Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Peter Barendse leeft weer. Hij sport weer volop, net zoals voor zijn nierplantatie. Hij zeilt, doet aan atletiek en is aan het zwemmen geslagen. Een oude liefde van hem.
Zijn dochter werd onlangs achttien. Haar verjaardag werd flink gevierd. Ook door haar trotse vader. Als Peter iets heeft geleerd de afgelopen vijf jaar dan is het wel dat je het leven moet vieren alsof het je allerlaatste dag is. Vooral met je dierbaren. Die les leerde Peter vooral in oktober 2013. Hij lag toen alleen maar in bed. Maandenlang. Zijn nieren haperden. Drie keer in de week lag hij aan de dialyse. Na elke dialyse leek het alsof hij weer opnieuw in elkaar was gezet, maar dan in een steeds lichtere versie.
Hij was doodmoe. Werken bij Kenniscentrum Sport ging niet meer. Sporten ook niet, onder de mensen kwam hij amper en douchen was een crime als gevolg van zijn katheter. “Zelfs liggen in bed maakte me moe. Mijn leven stond bijna stil.” In 2005 constateerden de artsen bij hem de Ziekte van Berger. Meestal kun je daar oud mee worden. Maar bij Peter gingen zijn nieren ineens extreem hard achteruit. Zelfs lekker ravotten met zijn kinderen wilde uiteindelijk niet meer. De steun van zijn vrouw, vrienden, familie en collega´s hielp hem om door te gaan en niet op te geven. “Zij vormden de wind in mijn rug.”
Sommigen boden zelfs spontaan aan om een nier aan hem te doneren. Maar uiteindelijk bleek het zijn moeder te zijn die met hem ‘matchte’ voor de transplantatie. Op 23 oktober 2013 gebeurde het. “Zij gaf me mijn leven. Voor de tweede keer.” Het hele proces hakte er flink in bij hem. En nog. “Het voelt als een wonder. Ik heb een nieuw hoofdstuk aan mijn leven kunnen toevoegen. Omdat iemand anders een deel van haar lichaam aan mij afstond. Ik besef heel goed dat mijn leven er totaal anders uit gezien zou hebben zonder een donornier.”
Hij herstelde wonderbaarlijk. Al een paar maanden na de transplantatie sportte hij voor het eerst. Tijdens zijn revalidatie was hij in goede handen bij een intensief programma dat door twee universiteiten was opgezet. Hij herontdekte een oude liefde, de zwemsport. In het voorjaar van 2014 kon hij voor de eerste trainingen terecht bij de stichting Sport en Transplantatie (SET), een sportclub voor mensen met een orgaantransplantatie. Zijn inspanningen leidde zelfs in 2015 tot een deelname aan de World Transplant Games in Argentinië. Die worden elke twee jaar georganiseerd voor mensen met een orgaantransplantatie waarbij ruim elfhonderd sporters uit de hele wereld bij elkaar komen om te laten zien wat allemaal weer mogelijk is na een transplantatie. Peter zwom in Argentinië naar twee zilveren en een bronzen medaille.
Hij kreeg de smaak te pakken. Een jaar later zwom hij naar twee gouden en twee zilveren medailles bij de European Transplant Games in Finland. Aan dat evenement deden in veertien verschillende sporten zo’n driehonderdvijftig sporters uit 24 Europese landen mee. Allemaal sporters die orgaantransplantatie achter de rug hebben of dialyseren. En vorig jaar was hij ook van de partij tijdens de World Transplant Games in Malaga. Evenementen als de European en World Transplant Games vormen behalve een stimulans om door te gaan met sporten ook een manier om aandacht te vragen voor donorregistratie. En de wind zit mee. Ook in de politiek vindt men gehoor nu er een actief donorregistratiesysteem is aangenomen dankzij het D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. “Dat is natuurlijk geweldig nieuws. Het geeft ons weer extra kracht om ook het sporten te promoten. Sporten en bewegen is juist voor mensen die getransplanteerd zijn erg belangrijk. Het is een goede manier om gezond te blijven. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het getransplanteerde orgaan langer gezond blijft als je goed beweegt en sport.”
Natuurlijk is er ook angst. Een transplantatie is immers nooit voor altijd. Gemiddeld houdt een getransplanteerde nier het veertien a vijftien jaar vol. “Ik houd me maar vast aan de ervaringen van andere getransplanteerden met wie ik sport. Als ik hoor dat sommige sporters al dertig jaar met een donororgaan doen, geeft me dat wel hoop.”
Bron: sportentransplantatie.nl
Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? www.unieksporten.nl/sport-zoeken
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.