Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Tijdens de Winterspelen in Korea zie je para-alpine skiërs zittend, met één arm of zelfs met één been op hoge snelheid naar beneden suizen. Weten hoe ze dat voor elkaar krijgen? Lees dan vooral even verder!
Skiën is een echte materiaalsport, maar daardoor zijn de mogelijkheden zeker niet minder. Juist omdat het materiaal zo belangrijk is, zijn de ski's en stokken tegenwoordig al zo ver ontwikkeld dat je met een beperking ook gemakkelijk van de pistes kunt afdalen.
We beginnen met het onderscheid tussen zittende en staande skiërs, want die hebben een verschillende uitrusting. Als je een dwarslaesie hebt of om een andere reden in een rolstoel zit dan kun je zittend op één ski over de sneeuw roetsjen. Op zo'n mono-ski, zoals het genoemd wordt, zit je met een speciale constructie in een stoeltje vast op de ski onder je. De eerste zitski werd trouwens al in 1967 ontworpen en had nog twee ski's en remmen. Later kwamen zitskiërs er achter dat het met één ski sneller kan. De moderne zitski heeft verder ook een gordel om je mee vast te maken en een schokdemper, zodat je ook comfortabel over hobbels kunt skiën. Om in balans te blijven heb je wel twee skistokken met een kleine ski nodig.
Die skistokken zijn ook de belangrijkste aanpassing voor staande skiërs. Onder deze groep val je bijvoorbeeld als je zoals Anna Jochemsem op één been kunt staan. Anna skiet dus ook op één ski. De skistokken met een mini-ski helpen haar om te balanceren bij het sturen. Op die manier kan ze bij de slalom ook super scherp de bochten aansnijden.
Als je voor het eerst een zitski of andere aangepaste ski's uitprobeert zul je merken dat je veel moet oefenen. Maar als je het eenmaal doorhebt, kun je net als iedereen op elk terrein skiën. Al geïnspireerd om op de lange latten te springen? Met meerdere indoorhallen en borstelbanen kun je dat ook gewoon in Nederland proberen!
Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? www.unieksporten.nl/sport-zoeken
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.