Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Sinds 2015 heeft de gemeente Nijkerk een Buurtsportcoach Aangepast Sporten. Mirjam Hagenaar heeft in drie jaar veel mensen met een beperking aan een sport kunnen helpen en geeft in april het stokje door aan haar opvolger. “Iedereen die wil moet kunnen sporten, wij ondersteunen mensen met een beperking om een sport te vinden. Dat gebeurt via het door mij opgezette beweegloket en het netwerk dat is gevormd. Zo komen veel sportvragen via medewerkers van de gebiedsteams of intermediairs van woongroepen of gezondheidscentra. “Heel trots ben ik op de Special Sports groepen die we hebben opgezet.”
Fijn om samen te sporten bij Special Sports groepen
Het beweegloket helpt per jaar ongeveer 50-60 mensen met hun beweegvragen. “Dat zijn relatief veel mensen met autisme en jongeren met een licht verstandelijke beperking. Onder andere voor hen zijn we gestart met Special Sports groepen, groepen voor mensen met een beperking die niet kunnen integreren bij reguliere lessen.” Inmiddels zijn er groepen atletiek, fitness, korfbal, voetbal en dans. Ook zijn er twee beweeggroepen vanuit GGZ DAC en ‘s Heeren Loo die wekelijks aan sport en spel doen of gaan wandelen. Van sporters horen we dat ze het fijn vinden dat ze hier ‘gewoon zichzelf mogen zijn’.” Zoals Arnout Dijkstra, ambassadeur van Gelderland sport onbeperkt en fitnesser bij Club Rebel. “Ik vind het heel leuk om elke week te fitnessen, daar word ik sterk van. Ik hoop dat meer mensen met een beperking door mij gaan sporten.”
Sportwens centraal zetten
De buurtsportcoach Aangepast Sporten van Nijkerk Sportief en Gezond vraagt mensen vooral eerst welke sport ze willen doen. “Vaak kunnen sporters met een beperking kiezen uit een vast aanbod, wandelen of fitness bijvoorbeeld. Wij kijken liever met de sporter zelf wat de wensen zijn en hoe we dat haalbaar maken. Zo meldde zich iemand die zeer slechtziend is met de wens om sportief te wandelen bij een reguliere groep. Om geschikt aanbod te vinden moesten we diverse drempels slechten. Maar het is gelukt. Ze is gaan wandelen bij een fysiotherapiepraktijk en ook het vervoer hebben we samen met hen kunnen regelen.”
Verenigingen begeleiden bij aangepast sporten
Mirjam Hagenaar merkt dat veel van de clubs die ze benadert er voor open staan om mensen met een beperking op te nemen. “Er is wel onbekendheid met aangepast sporten, ze verwachten gedoe op de vereniging. Ik kan ze ondersteunen bij het proces en laat hen de voordelen zien. Zo krijgen ze meer leden en fans als ze deze doelgroep binnenhalen op de club. Ook het argument dat iedereen uit de samenleving er bij hoort spreekt ze aan. Op die manier is onlangs bij hockeyclub Nijkerk een jongen met autisme ingestroomd in een regulier trimhockeyteam. Bij de proeftrainingen waren ze eerst te voorzichtig en lieten ze hem scoren. Daardoor vond hij het geen uitdaging. Wij hebben daarin begeleid en nu is hij er perfect op zijn plaats.”
Rode draad is verbinding en samenwerking
Om aangepast sporten te stimuleren is het leggen van verbinding tussen de zorg, welzijn, onderwijs, sportverenigingen en de sporter cruciaal, zegt de buurtsportcoach. “De rode draad is dat je het met zijn allen moet doen, van boven naar beneden. Via samenwerking op alle niveaus krijgen we het voor elkaar. Zo organiseren collega’s van mij clinics en sportactiviteiten voor scholen. Zij signaleren het als er kinderen met een motorische achterstand meedoen en het beweegloket verwijst dan door naar onze sportkanjerclub. Daar zijn we mee begonnen om kinderen die dat nodig hebben extra te ondersteunen.”
PR voor de sport bij Prominenten Tour
Om beleidsmakers kennis te laten maken met aangepast sporten heeft Mirjam Hagenaar een Prominenten Tour opgezet, speciaal voor het Gelders jaar van het Aangepast Sporten. “De beste PR maken de sporters met een beperking zelf. En dat is ook nodig omdat we de gestarte groepen willen behouden. Dan moeten we ervoor zorgen dat er genoeg financiering voor beschikbaar blijft. Daarnaast roep ik iedereen op om contact te leggen met het beweegloket, zeker als je wilt gaan bewegen en denkt dat er geen sport voor je is. In elke gemeente is er wel zo’n zelfde aanspreekpunt waar je terecht kunt. Elke week een uurtje sporten kan je al zo veel brengen!”
Bekijk ook:
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.