Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Het kan zijn dat je door een handicap niet meer in staat bent om te werken. Of dat je veel minder werkt dan voorheen, en opeens uren tijd te doden hebt. Hoewel het goed is voor je creativiteit om je af en toe stierlijk te vervelen, is het ook niet de bedoeling dat je dagen van verveling aan elkaar hangen. Daarom: 11 leuke manieren om je tijd te vullen!
Als je geen reden hebt om 's ochtends uit bed te komen, ligt het risico op depressie op de loer. Veel vrije tijd kan je het gevoel geven dat je je dagen 'uitzit'. Hoog tijd dus voor een hobby! Maar het is nog knap lastig om iets te bedenken wat je leuk vindt om te doen, als je simpelweg niet in staat bent om alles te doen. Daarom denken wij graag een beetje met je mee. Op deze manieren ben je verveling de baas én voelt je dag een stuk productiever!
1. Word vrijwilliger
Vrijwilligerswerk geeft je een doel terwijl je tegelijkertijd een hoop karmapunten verdient. De mogelijkheden zijn eindeloos: je kan vluchtelingenkinderen voorlezen, op bezoek gaan bij ouderen, honden knuffelen in een asiel of bijles geven. Probeer iets te vinden wat bij je past en ervaar hoe gelukkig vrijwilligerswerk je maakt.
2. Plan een reis (of een stedentrip)
Niets zo lekker als een reis of weekendje weg in het vooruitzicht hebben. De voorpret is immers al de helft van de pret. Je kan gebruik maken van sites als DisabledGo of Accessible Journeys om een trip te plannen die bij je past.
3. Ga legpuzzelen
Het klinkt niet sexy, maar puzzelen werkt misschien nog wel meditatiever dan yoga. Het verlaagt je hartslag en bloeddruk en bovendien ben je met een moeilijke puzzel soms wel dagen zoet.
4. Ga schilderen
Dit is een kwestie van gewoon doen. Misschien ontdek je wel een verborgen talent en anders is het in ieder geval een manier om creatief los te gaan.
5. Ga fotograferen
Het prikkelt je fantasie en zorgt ervoor dat je een stuk bewuster naar je omgeving kijkt. Als je door een handicap niet de mogelijkheid hebt om altijd naar buiten te gaan, kun je ook prima binnen fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan food-fotografie of portretten.
6. Sla aan het verzamelen
Niet dat je meteen een hoarder moet worden, maar een verzamelhobby is wel heel leuk. Je kan oldskool postzegels verzamelen of mooie platen, stripboeken of antieke sieraden. Enige mits is dat het wel kan uitmonden tot een vrij dure hobby...
7. Plant je eigen kruidentuintje
Niets zo gezellig als koken met je eigen gekweekte koriander, basilicum of tijm. Je hebt wat geduld en liefde nodig, maar het resultaat is heel belonend.
8. Duik in je stamboom
Geloof het of niet: in de Verenigde Staten is stamboomonderzoek de op één na populairste hobby. Het is fascinerend en spannend om in je familiegeschiedenis te duiken. Wie weet wat er komt bovendrijven!
9. Leer bakken
Echt zo'n hobby waar je steeds beter in wordt door het vaak te doen. Bovendien maak je jezelf enorm populair onder vrienden en familie met zo'n hobby!
10. Begin een blog
Kan je goed schrijven? Zonde om het dan voor jezelf te houden. Hou een blog bij met je schrijfsels - fictief of non-fictief. Wie weet word je op een dag wel ontdekt als de nieuwe J.K. Rowling.
11. Doe iets actiefs
Iets wat binnen je vermogen ligt, uiteraard. Maar: probeer ook open te staan voor dingen die je in eerste instantie misschien onmogelijk acht. Of je nou gaat surfen, handbiken, zwemmen of yoga probeert. Het is niet makkelijk en je krijgt ongetwijfeld te maken met tegenslag, maar oefening baart kunst.
Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.