Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Na een beenamputatie is het belangrijk dat je je beenspieren en stomp sterk houdt. Hiervoor is zwemmen een geschikte sport. Als je in het dagelijks leven bij het lopen een prothese gebruikt, kun je daar meestal niet mee zwemmen. Daar is nu iets op gevonden: een zwemprothese met flipper. Dan ben je sneller in het water en je traint je beenspieren extra.
Het trainen van je beenspieren en je stomp is nodig omdat je spieren en het kapsel van je gewrichten (de pezen) na een amputatie korter kunnen worden. Dat wil je voorkomen, want met kortere spieren heb je minder bewegingsmogelijkheden. Zeker als je net leert lopen met je nieuwe beenprothese is het belangrijk je spierkracht en lenigheid bij te houden. Bij de revalidatie wordt zwemmen vaak al aangeraden, omdat je in het water ongemerkt je spieren heel goed kunt versterken. Het probleem is natuurlijk wel dat je minder stabiel in het water ligt, omdat je benen niet gelijk zijn. Doordat je ene been waarschijnlijk toch sterker is, zul je uiteindelijk je stomp veel minder intensief gebruiken. Maar dat is juist de bedoeling van het zwemmen.
Bewegingsagoog Peter Verhoeven van revalidatiecentrum Libra in Eindhoven heeft daar samen met een prothesefabrikant iets op bedacht: een universele zwemprothese met flipper. Deze zwemflipper wordt zo ontwikkeld dat de koker die om je stomp gaat bij een hele grote groep past. De zwemprothese is namelijk geschikt voor stompen met een omtrek van 26 tot 35 cm. Daardoor kan negentig procent van de mensen met een stomp ook zwemmen met de flipper.
Je kan de prothese simpel vastmaken met klittenband of een kliksysteem zoals bij skates. Met de grootte van de flipper wordt ook nog geëxperimenteerd. De bedenkers bekijken nog de mogelijkheid dat je in de toekomst ook alleen de flipper kunt aanschaffen als je al een extra koker hebt voor je stomp. De eerste sporters die de zwemprothese mochten uitproberen waren enthousiast en lieten ook mooie resultaten zien. Een revalidante trainde drie weken lang elke dag met de flipper en zag dat ze meer spieren ontwikkelde in haar mindere been. Ze had zoveel spierkracht opgebouwd dat ze op de trap kan doorstappen in plaats van telkens een stap te nemen en haar andere been erbij zetten.
De zwemprothese is nu nog niet verkrijgbaar, maar dat zal, als het aan de bedenkers ligt, niet lang meer duren. Ondertussen wordt nu eerst onderzoek gedaan naar het effect van de zwemprothese op de revalidatie. De testen met de zwemflipper worden gedaan bij Libra in Eindhoven en op andere locaties in Den Haag en Hoensbroek. Kijk hier voor meer informatie.
Ook voor jou is er een geschikte sport, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én nieuwe vrienden kunt maken. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.