Direct door naar content
Hoe speel je tennis als je doof bent? afbeelding nieuwsbericht

Hoe speel je tennis als je doof bent?

08 april 2018

Bij tennis is geluid een belangrijk onderdeel van het spel, omdat het geluid van de bal veel verraadt. Als je doof bent kun je niet op het suizen van de bal afgaan om de bal terug te smashen. Dat maakt niet uit: jij kan ook goed leren tennissen!

Een horende tennisser kan, als hij daar goed op getraind heeft, aan het geluid horen wat voor spin die bal krijgt of hoe hard die bal wordt gespeeld. Als je dat geluid niet kunt horen, dan moet je het spel anders spelen, met andere zintuigen. Je gaat je dan meer concentreren op je tegenstander: hoe staat hij of zij? Hoe raakt hij de bal? En hoe ziet de bal eruit als hij naar je toe komt? De dove tennisser Lee-Duck-Hee uit Zuid-Korea is een goed voorbeeld. Hij speelt sinds een paar jaar op het hoogste niveau tennis en staat nu op plek 206 op de wereldranglijst. In interviews gaat het bij hem vaak over zijn beperking. "Mensen zien mijn doofheid als een beperking, maar zelf vind ik het juist een voordeel ten opzichte van andere spelers." Het omgevingslawaai in een vol stadion hoort hij bijvoorbeeld niet. Daardoor kan hij zich ook beter concentreren op de bal en zijn tegenspeler. De trillingen die hij in de baan voelt, gebruikt hij ook in zijn spel.

Die gave die hij heeft, kun jij ook gebruiken in tennis. Het zou namelijk best eens kunnen dat je juist in tennis in het voordeel bent als dove of slechthorende. Paige Stringer, oprichtster van een foundation voor kinderen met gehoorproblemen, speelde zelf in de VS samen met een dubbelpartner die doof was. Door die ervaring denkt ze dat je als dove tennisser je gehoor kunt compenseren met een beter zicht. "Als mijn idee klopt, dan kunnen dove of slechthorende mensen bij tennis in het voordeel zijn, omdat ze visuele signalen sneller en beter kunnen oppikken dan de tegenstander bedenkt. Ze kunnen daardoor ook sneller reageren omdat ze sneller reageren", zegt Stringer in de New York Times.

Dat vraagt natuurlijk nog steeds veel training. Het is voor jou dan wel goed om te zoeken naar een tennisleraar of een club die jou wat extra hulp kan bieden. Met je trainer kun je dan een aantal signalen en gebaren afspreken om elkaars aandacht te trekken. Steek bijvoorbeeld je vinger op als je de aanwijzing niet hebt begrepen. Soms is er ook een doventolk aanwezig bij je tennisles die de adviezen van de trainer voor jou vertaalt. Veel bewegingen, zoals de service, kun je ook gewoon leren doordat de tennisleraar het demonstreert. Je kan ook veel leren door naar je trainingsmaatjes te kijken. Slimme trainers zullen ook gebruik maken van een ipad of laptop om bepaalde tennisoefeningen te laten zien. Daarnaast is video een slim hulpmiddel, want door naar jezelf te kijken kun je leren om beter te worden!

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: