Direct door naar content
10 verrassende feiten over rolstoelbasketbal afbeelding nieuwsbericht

10 verrassende feiten over rolstoelbasketbal

29 april 2018

Rolstoelbasketbal is voor mensen met een beperking een populaire en spannende sport. Het wordt van amateur- tot professioneel niveau gespeeld en is een van de meest bekeken sporten op de Paralympics. Maar wat weet je er nu eigenlijk van? Na het lezen van deze tien feiten ben jij een expert en wil je misschien zelf proberen om driepunters te scoren bij een vereniging bij jou in de buurt.

1. Het is meer dan 70 jaar geleden uitgevonden door soldaten
De sport is in 1940 ontstaan in de Verenigde Staten. Door de oorlog waren er in die tijd helaas veel mensen die in hun vrije tijd basketbal speelden gewond geraakt en in een rolstoel beland. Ze ontwikkelden rolstoelbasketbal om de sport de blijven spelen waar ze zo van hielden.

2. Ook zonder beperking kun je gewoon mee spelen
Als je buiten het veld ook in een rolstoel zit heb je natuurlijk een voordeel over de mensen die alleen tijdens het basketballen gebruik maken van een rolstoel, maar in principe maakt het niet uit of je een beperking hebt tijdens het spelen.

3. De regels zijn nagenoeg precies hetzelfde als bij standaard basketbal
Het klinkt ingewikkeld, maar net als bij standaard basketbal mogen de spelers niet meer dan twee keer hun rolstoel duwen voordat ze moeten stuiteren. De rolstoel geldt als een verlenging van het lichaam van de speler, dus als er een deel van de rolstoel over de lijn is, is de speler ook over de lijn.

4. De baskets hangen net zo hoog
Sterker nog, alle afmetingen op het veld zijn precies hetzelfde, de driepuntenlijn, de strafworplijn, de grootte van de ring. De baskets hangen 3.05 meter boven de grond. Rolstoelspelers gooien de bal dus van een grotere afstand.

5. Beuken is toegestaan!
Waar er bij standaard basketbal om de haverklap wordt gefloten voor een overtreding, is rolstoelbasketbal veel meer een contactsport. Er mag gebeukt en geduwd worden om een speler uit balans te brengen, of de bal af te pakken. De uitzondering is dat een speler niet met de voorkant van zijn rolstoel tegen de voorkant van een andere rolstoel mag botsen.

6. Er worden speciale rolstoelen gebruikt
De rolstoelen zijn strak, sportief en de wielen staan scheef op de stoel. Dat zorgt voor meer stabiliteit en manouvreerbaarheid, wat essentieel is om snel te kunnen draaien en schieten. Ook is er een stalen buis voor de voeten van de speler, om blessures te voorkomen. De stoelen bestaan in verschillende grootten, niet alleen afhankelijk van de lengte van de speler, maar ook hoe hoog ze willen zitten.

7. Je hoeft zelf niet zo’n rolstoel te hebben om mee te kunnen spelen
Dit is heel belangrijk om te weten. Je hoeft zelf geen speciale rolstoel aan te schaffen om mee te doen. Bijna alle clubs realiseren dat dit te duur is en hebben daarom zelf een voorraad rolstoelen, zodat geld geen factor is voor mensen met een beperking om mee te spelen als ze dat willen.

8. Het spel wordt eerlijk gemaakt met een puntensysteem
Omdat afhankelijk van je beperking je toch een klein voordeel kan hebben tijdens het spel, bestaat er een puntensysteem van 1 tot 4,5. Als je bijvoorbeeld compleet verlamd in je onderlichaam bent kan je je lichaam niet iets optillen of leunen, een voordeel wat mensen die hun benen wel een beetje kunnen gebruiken wel hebben. Hoe meer je in het nadeel bent, hoe lager je puntenscore is. Een team bestaat uit zes spelers, en opgeteld mag het puntenaantal van die spelers niet boven de 14 komen. Zo blijft het spel eerlijk.

9. Het is een atletische sport
Het is een heel gezonde fysieke activiteit, omdat het geen simpele sport is om te spelen. Je moet kunnen basketballen; snel keuzes maken, behendig zijn, en de bal van lange afstanden gericht kunnen schieten. Daarbovenop komt nog eens dat je je lichaamsgewicht, plus het gewicht van de stoel moet rondslepen met enkel je bovenlichaam.

10. De rolstoelen vallen (zeker op hoog niveau) nog wel eens om
Maak je geen zorgen, de spelers smakken niet zomaar op de grond, ze zitten vast in de stoel met een riem. Over het algemeen zijn de stoelen stabiel, maar de spelers zijn er toe in staat zo ver en enthousiast te leunen dat de stoel nog wel eens om wil tuimelen. Door de hoek van de wielen kunnen de meeste spelers zichzelf weer omhoog duwen, anders is er altijd een medespeler in de buurt om je omhoog te helpen.


Harry Brown speelt rolstoelbasketbal voor Groot Britannië op de Paralympische spelen, en vertelt over de basis van de sport.

Nu weet je wat meer over wat een interessante sport rolstoelbasketbal eigenlijk is. Laat je niet bang maken door de gave en snelle bewegingen die de spelers in het filmpje maken, de sport is net zo spannend op een beginnersniveau. Ga dus vooral eens op zoek naar een club bij jou in de buurt, neem plaats in zo'n speciale rolstoel. Voor je het weet gooi je de ene na de andere bal in de basket!

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: