Direct door naar content
Actief Maas en Waal: sporten bij reguliere club draagt bij aan integratie afbeelding nieuwsbericht

Actief Maas en Waal: sporten bij reguliere club draagt bij aan integratie

12 april 2018

“Het integreren van regulier en aangepast sporten is een belangrijk aandachtspunt staat bij Actief Maas en Waal,” zegt Angela Peper, combinatiefunctionaris G-sport. Dit lokale platform zet zich samen met partners in om te zorgen dat kinderen en jongeren gezond kunnen leven en bewegen. “Landelijke cijfers laten zien dat mensen met een beperking minder bewegen dan anderen. Wij werken samen met sportclubs, scholen en instellingen om aanbod voor aangepast sporters te realiseren.”

Breed aanbod, van voetbal tot dansen
Als vakleerkracht beweegonderwijs bij De Kom en combinatiefunctionaris stimuleert Angela Peper aangepast sporten in Druten en West Maas en Waal. Vanuit Actief Maas en Waal werkt zij samen met lokale verenigingen en kunnen jongeren deelnemen aan verschillende sporten. “Er is in Maas en Waal een breed aanbod, van teamsport zoals voetbal tot contactsport zoals judo. Ook kunnen jongeren kiezen voor cultureel aanbod, zoals dansen of recreatief bezig zijn bij onder andere scouting. Wij werken samen met scholen voor speciaal onderwijs en instellingen, daar zit onze doelgroep. Om leerlingen een sport of activiteit te laten proberen organiseren we eerst kennismakingsclinics op scholen. Daarna kunnen ze de stap naar de vereniging maken. Ook informeren en ondersteunen we de ouders en de vereniging om deze stap zo goed mogelijk voor te bereiden en te maken.”

Genieten van sporten bij vereniging
De combinatiefunctionaris vindt het belangrijk dat mensen met een beperking kunnen sporten bij een reguliere vereniging. “Sinds de jaren ‘70 kwam er binnen instellingen en scholen meer sportaanbod voor mensen met een beperking, maar in de vrije tijd was dat aanbod veel minder. Zelf heb ik jaren gesport binnen een vereniging en als kind heb ik daar enorm van genoten. Ik gun mensen met een beperking diezelfde kans. Het is belangrijk voor een evenwichtige ontwikkeling en hun gezondheid om een leven lang te sporten en om zo deel te nemen aan de maatschappij.”

Juichen voor alle deelnemers
Zij ziet dat het sporten bij een reguliere club de eigenwaarde van jongeren vergroot. “Jongeren die in een instelling wonen leven in een beschermde omgeving. Als je meedoet op een reguliere club, moet je leren omgaan met andere regels. Dat betekent groei want op die manier voldoe je dus aan de vragen die de maatschappij stelt. Daarnaast ervaart en leert de sportaanbieder wat de aangepast sporter nodig heeft. Een mooi voorbeeld van integratie is de aanpak van onze samenwerkingspartner, judovereniging Tora. Zij organiseren gemengde toernooien met wedstrijdmatten voor reguliere judoka’s en wedstrijdmatten voor sporters met een beperking. Supporters van topjudoka’s en ouders van kinderen met een beperking juichen zij aan zij voor alle deelnemers.”

Lokale samenwerking levert resultaat
Samen wat samen kan en apart wat apart moet, dat is de insteek van Actief Maas en Waal. “Bij al het aanbod kijken we naar de mogelijkheden van de jongeren. Centraal staat wat ze nodig hebben om mee te doen.” Angela Peper is blij met de resultaten. “Na het weekend hoor ik leerlingen bij ons op school praten over hun sportervaringen, zo mooi! Ook zie ik dat jongeren er door ontwikkelen, de sportervaring helpt ze bijvoorbeeld om de stap naar werk te zetten.”

Duurzaamheid voorop
Bij Actief Maas en Waal staat kwaliteit en duurzaamheid voorop. “Daarmee bedoel ik wat goed is en past bij de doelgroep. Ook moet het aanbod perspectief en mogelijkheden bieden voor voortgang en ontwikkeling. Want we hopen dat jeugd die eenmaal enthousiast is een leven lang blijft sporten. Ik geloof dat we daar goed mee op weg zijn. In Dansstudio Almir waar we mee samen werken zag ik pas oud-leerlingen van achter in de twintig dansen!” Naast kleinschalige sport en kennismakingsclinics organiseert Actief Maas en Waal ook grotere clinics. “In september is er bijvoorbeeld een grote voetbaldag, dat doen we eens in de twee jaar met drie voetbalverenigingen uit de regio samen. Daar doen honderd voetballers aan mee, een flinke organisatie dus.”

Leren van aangepast sporters
Angela Peper is een vrouw met een missie. “Iedereen kan te maken krijgen met een beperking en op dit moment kan een deel van de mensen niet mee doen in onze snelle samenleving. Aangepast sporten hoort bij onze maatschappij en mensen met een beperking hebben ook veel te brengen. Een mooi voorbeeld hoorde ik bij een voetbalvereniging uit de buurt. Hun eerste elftal stond stijf van de spanning op de start van de wedstrijd te wachten. Luidruchtig kwam het G-voetbalteam binnen die zich vol plezier klaar maakten om te gaan spelen. Het werd zo gezellig dat Heren 1 ontspannen het veld op ging. We kunnen dus zeker wat leren van de aangepast sporters, zoals dat plezier in sport voorop staat.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: