Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Dat Fenna (11) halfzijdig verlamd raakte toen ze nog maar vier jaar was, weerhield haar niet om door te gaan met ballet én om al haar zwemdiploma’s te halen.
Gelukkig herinnert ze er zich er bijna niets meer van. Fenna was een klein meisje van vier jaar toen ze op een zaterdagochtend opeens door haar benen zakte. Met gillende sirenes werd ze naar het ziekenhuis gereden. Ze had een herseninfarct gehad, en hoe zwak ze ook was, ze moest met spoed geopereerd worden omdat er te veel druk op haar hersenen stond. “In haar bed werd ze door de gang gerend naar de operatiekamer”, vertelt haar moeder Anouk. “Het is net alsof zich een film afspeelde. Je beseft op dat moment gewoon niet hoe ernstig de situatie is.” Ook de artsen wisten niet goed wat ze moesten verwachten. Ze zagen wel dat Fenna een hele grote hersenbeschadiging had. “We kregen te horen dat ze misschien nooit meer zou kunnen lopen of praten.”
Toen kwam dat moment waarop Fenna bijkwam en ‘mama’ zei. Het was het begin van een lange weg waarin ze alles opnieuw moest leren. Haar spraak kwam terug, maar ze is sindsdien wel halfzijdig verlamd gebleven. “Tien maanden lang is ze in een revalidatiecentrum geweest. Het liefst wilde we haar bij ons thuis houden, maar tegelijkertijd wilden we het beste voor haar herstel. Ze moest zo veel dingen helemaal opnieuw leren.”
In die periode ging Anouk met haar dochter naar het therapeutisch zwembad. “In het begin voelde ze zich heel angstig in het water. Daarna ging ze op zwemles, in een klasje met kinderen die extra aandacht kregen. We hadden niet het idee dat Fenna haar zwemdiploma zou kunnen halen. Het enige wat ik wilde, is dat ze zich in het water kon redden.”
Eigenlijk kun je wel zeggen dat Fenna zichzelf heeft leren zwemmen. Want hoe kan een zwemjuf je uitleggen hoe je met een halfzijdig verlamd lichaam recht moet zwemmen? “Fenna heeft daar zelf haar manieren op bedacht. In het begin zwom ze nog scheef, maar inmiddels is haar lichaam zo sterk dat ze in het water gelijk is aan andere kinderen.” Diploma A, B en C heeft ze inmiddels op zak, en nog een hele reeks zwemvaardigheidsdiploma’s en brevetten: dertien in totaal. Nu oefent ze voor haar diploma reddingszwemmen.
Een doorzetter, zo noemt Anouk haar dochter. Want Fenna is niet alleen in het zwembad te vinden, ze doet ook al jaren aan klassiek ballet. Ook dat gaat gewoon als de ene kant van je lichaam niet doet wat het normaal gesproken wel doet. “Fenna zat vroeger al op peuterballet. Na het infarct bleef de balletschool heel betrokken. Ze zeiden: ‘Dansen is zó goed voor kinderen, laat haar terugkomen zodra het kan, ook al zou ze alleen met haar schoenen aan kunnen dansen.’ Fenna begon er uit zichzelf over. Ze wilde weer naar ballet. “Dat doet ze nu op haar eigen manier. Als iedereen een arm in de lucht tilt, doet zij dat een klein stukje. Wat het zo leuk maakt, is dat al haar inspanningen worden beloond. Met zwemmen krijgt ze diploma’s, met ballet maakt ze optredens mee in de schouwburg. Daar word ze heel vrolijk van. Tijdens een balletvoorstelling is duidelijk te zien dat Fenna’s dans er anders uitziet dan de rest. Tegelijkertijd is het zo mooi om haar te zien. Na de voorstelling kwamen er zelfs mensen uit het publiek naar me toe om te vertellen dat ze echt met tranen van ontroering naar haar hadden gekeken.”
Fenna’s beperking houdt ook in dat er dingen zijn waaraan ze niet mee kan doen. Zoals schoolvoetbal, waar ze echt van baalt. “Maar dan komt ze wel om haar klasgenoten aan te moedigen. En straks, als ze naar de middelbare school gaat, dan gaat ze niet naar de school waar haar vriendinnetjes heengaan. Vanwege het infarct heeft Fenna leerproblemen, en toch is het haar gelukt om naar het VMBO te gaan. ‘Mama, een meisje uit mijn balletklas gaat ook naar dezelfde school als ik’, zei ze. Dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste voor haar tijdens ballet en zwemmen: het sociale aspect. Op school zijn heel veel kinderen behulpzaam en helpen ze haar met het dichtdoen van haar jas, of het openmaken van haar drinkbeker. Toch zijn er ook altijd kinderen die haar als een buitenbeentje beschouwen. Als Fenna zwemt of aan ballet doet, dan gaat het niet om haar tekortkomingen. Je ziet aan haar en aan de andere kinderen dat ze er gewoon helemaal bij hoort.”
Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier!
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.