Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Noem jij jezelf wel eens een allrounder of een alleskunner? Vind je sporten als zwemmen, handbiken en wheelen leuk om te doen? Of zie je geen reden waarom je die drie sporten niet zou kunnen doen? Dan is paratriatlon misschien wel dé nieuwe sportieve uitdaging die jij zoekt!
Triatlon is toch heel zwaar? Dat denk jij waarschijnlijk. "Dat is misschien wel het grootste misverstand over deze sport", zegt Jelmer van Waveren van de Nederlandse Triathlon Bond. Hij is bij de bond het aanspreekpunt en coach voor paratriatlon. Met paratriatlon wordt niet alleen de sport op de Paralympische Spelen bedoeld, met kampioenen als Jetze Plat. Ook jij kan op recreatief niveau meedoen aan paratriatlons. "Je hoort vaak: dan moet je toch ook nog ergens een marathon lopen? Maar als je ziet wat de echte afstand is voor jou dan is het toch behapbaar."
De standaard afstand bij een paratriatlon is namelijk: 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen. Iedereen met een fysieke of visuele beperking kan hier aan meedoen, legt Jelmer uit. "We zien van alles. Als je in een rolstoel zit dan zwem je bijvoorbeeld net als iedereen, daarna stap je over op de handbike voor het fietsonderdeel. Het looponderdeel doe je met een wheeler, een soort racerolstoel."
Als je een visuele beperking hebt dan zal je met een ziende gids de triatlon doen. Bij het zwemmen en hardlopen begeleidt die gids je dan aan een koordje en fietsen doe je op een tandem. Heb je een prothese door een onderbeenamputatie dan kun je ook zonder problemen meedoen. "Het is een mooie sport als je graag uitdagingen aangaat en als je echt van buitensport houdt. Kortom: het is een ideale sport als je geen beperkingen ziet om drie sporten te doen."
Ben jij zo'n echte doorzetter en wil jij morgen al beginnen? Dan kun je het beste even met Jelmer contact zoeken. "Wij kijken dan even met je mee waar bij jou in de buurt mogelijkheden zijn, om je zo op weg te helpen en de eerste stappen te zetten."
Met het materiaal, niet onbelangrijk in de triatlon, kan de bond je ook een beetje op weg helpen. "We zien vaak dat sporters die beginnen al wel ervaring hebben met de handbike of iemand kennen met een handbike. De wheeler is toch een ander verhaal. Wij hebben twee wheelers die we links en rechts uitlenen zodat je op gang geholpen kan worden."
Op de kalender staan elk jaar een aantal wedstrijden speciaal voor paratriatlon. De belangrijkste is dit weekend al: het NK Paratriatlon. "Dat klinkt heel hoog, maar het is gewoon een laagdrempelig en mooi evenement waar iedereen aan mee kan doen. Ook als je een keer wil ervaren wat het is. In dat geval hoef je geen classificatie te hebben, dan kun je alleen niet meedoen voor de titels."
Bij veel reguliere triatlons kun je ook zo meedoen, zegt Jelmer. "Als je een arm of beenbeperking hebt dan kun je makkelijk meedoen. Dan is er geen aanpassing nodig. Als je een prothese draagt kun je dat het beste wel even aangeven bij je inschrijving, maar verder is er geen enkele reden dat je niet mee zou kunnen doen." Dat is anders als je in een rolstoel zit, want dan kun beter vooraf even met de organisatie afstemmen hoe jij mee kunt doen. "Soms is een parcours helemaal niet geschikt en moet je door bossen of smalle paadjes. We hebben een aantal wedstrijden die duidelijk zeggen: wij stellen onze wedstrijd open voor mensen met een beperking."
Meer info? Stuur dan een mail naar Jelmer van Waveren of kijk op de website.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.