Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Watersportvereniging Giesbeek organiseert zeildagen voor mensen met een beperking. Als onderdeel van het landelijke Sailability zorgen ze er met aangepaste boten voor dat iedereen kennis kan maken met zeilen. “Het mooie is dat de rolstoel op de steiger blijft,” zegt Annette Oyevaar, coördinator Sailability van WSV Giesbeek. Een vaste deelnemer is Jeroen Beniest: “Het is zo bijzonder om op de kracht van de wind te varen. Je bent druk bezig om in te spelen op de windrichting en als het meezit gaat je bootje lekker schuin.”
Boot ligt klaar
Iedereen kan inschrijven op de tien tot twaalf Sailability zeildagen die WSV Giesbeek per jaar organiseert. “Mensen die bij ons willen zeilen krijgen een intake. Daarbij bespreken we wat er nodig is voor die deelnemer om mee te zeilen, zoals de inzet van de tillift of een eventuele aanpassing van de zitting in de bootjes,” vertelt Annette Oyevaar die sinds kort actief is voor Sailability. “Op zo’n dag kunnen twaalf mensen elk anderhalf uur zeilen voor een vast bedrag van 15 euro per persoon. Wij regelen dat de boot klaar ligt, dat er mensen helpen en dat er iemand mee vaart als de deelnemer nog niet zelf kan zeilen. Ons doel is om zeilen zo toegankelijk mogelijk te maken. En het loopt storm! Verschillende mensen zeilen al jaren mee en we hebben elk jaar nieuwe instroom.”
Hand omhoog naar andere zeilers
Een actieve deelnemer aan de zeildagen van WSV Giesbeek is Jeroen Beniest. “Ik zeil nu zo’n 35 jaar bij diverse organisaties die aangepast zeilen aanbieden en heb zeilreizen gedaan. Zoals die van SailWise bij het Robinson Crusoë eiland in de Loosdrechtse Plassen. Het is heel fijn dat Sailability werd uitgebreid naar Giesbeek, nu kan ik zeilen vlak in de buurt. Ik doe aan zoveel mogelijk zeildagen mee en zie er altijd naar uit! Lekker buiten met een zonnetje op je hoofd en de wind door je haren. Even een hand omhoog als je andere zeilers tegen komt, heel relaxed.”
Aangepaste boten en goede zwemvesten
Bij de zeildagen gebruikt de vereniging Dinghy’s, aangepaste boten die niet om kunnen slaan. “We hebben drie boten die je met de hand bestuurt en een elektrisch gestuurde boot. Mensen met een lichte beperking kunnen ook in een Valk zeilen die niet aangepast is. Daarnaast dragen de deelnemers goede zwemvesten die ervoor zorgen dat als je toch te water raakt je direct op je rug draait.” Jeroen Beniest vertelt dat hij een aangeboren lichamelijke beperking heeft en alleen wat ondersteuning nodig heeft om in de boot te komen. “Vanuit mijn pgb-budget neem ik soms iemand mee om te helpen met omkleden en dergelijke. Qua zeilen red ik me wel!”
Plek krijgen binnen de vereniging
Annette Oyevaar is vakleerkracht bewegingsonderwijs en combinatiefunctionaris sport en bewegen en kan haar professionele kennis goed gebruiken als coördinator van WSV Giesbeek. Samen met Robert Koch die de inzet van vrijwilligers coördineert zet zij zich in voor het aangepast zeilen. “Mijn wens is dat het nog meer een plek krijgt binnen de vereniging. Want nu we zo’n grote nieuwe doelgroep op het terrein hebben, komen er ook vragen. Zo zijn er deelnemers die overwegen om hun zeilcertificaten te halen, of die willen starten met een eigen boot. Mogelijk willen ze ook lid worden van de vereniging.”
Meer zeildagen en doordeweeks zeilen
De vereniging is daar nog niet helemaal klaar voor, wat toegankelijkheid betreft is er nog wat te verbeteren. “Er is een aangepast toilet, maar het restaurant is twee trappen omhoog. Het geld voor een lift is bij elkaar en we hopen dat dit najaar de aanleg begint. Het zou leuk zijn als mensen na het zeilen nog gezellig iets kunnen drinken in het restaurant. Zo krijg je integratie echt voor elkaar.” Jeroen Beniest zou ook wel actiever willen zijn bij de vereniging. “Een eigen bootje en lid worden zou natuurlijk ideaal zijn, maar voor nu niet haalbaar. Ik zou het al fijn vinden als er meer zeildagen zijn of aanbod om doordeweeks te zeilen. Dan overweeg ik om lid te worden van de vereniging.”
Meedoen aan onderlinge wedstrijd
Oyevaar zet zich met veel enthousiasme in voor aangepast zeilen. “Je gunt het iedereen om het zeilen echt te leren. Op een zeildag staat alles klaar en is er begeleiding, maar anderhalf uur is te kort voor zeilles. Ik hoop dat het bestuur mee wil denken over het lidmaatschap en het bieden van een aangepaste opleiding bijvoorbeeld. Ik vind het zelf de gewoonste zaak van de wereld dat mensen met een beperking mee komen zeilen en hoop dat de vereniging gaat inzien dat dit een visitekaartje is voor je club. Laatst viel per ongeluk een zeildag van ons samen met een wedstrijd, normaal is dat niet zo. Het was zo leuk om de aangepaste bootjes tussen de wedstrijdboten te zien! Dat is mijn ideaal, dat onze bootjes ook mee doen aan een onderlinge wedstrijd.”
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.