Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Voor het eerst in de historie doet een Nederlander mee bij het EK Wheelchair, op het grootste EK Pool ooit. Dave Kengen is naast pooler ook meervoudig wereldkampioen G-karate.
Hij is het toernooi naar tevredenheid begonnen. Weliswaar ging zijn eerste wedstrijd in het 10-Ball nog nipt verloren, Dave Kengen had kansen. Hij werd in deze wedstrijd ook gadegeslagen door twee ex-wereldkampioenen rolstoel, die kwamen checken: hey, er is een new kid on the block. En zo is het!
Voor Dave Kengen, meervoudig wereldkampioen G-karate, is het zijn eerste EK Pool. Dus is het voor zowel hemzelf als de tegenstanders nog een beetje aftasten hoe goed Dave is, en wat zijn mogelijkheden zijn op het EK. Immers, Dave speelt pas relatief kort pool op hoog niveau. Onderdeel van Poolscool, was het één van de leraren Tamara Peeters-Rademakers die het zag zitten in de gedreven rolstoelbiljarter, en die de contacten legde met de KNBB om te kijken of Dave zou kunnen meedoen op het EK.
Aldus geschiedde! Direct na zijn eerste wedstrijd op het EK Wheelchair 2018 zitten we met Dave en vader René Kengen buiten in de zon voor het KNBB Holland House, en vragen we naar zijn ervaringen.
Dave, je eerste wedstrijd zit er net op. Hoe was het?
“Wel, toch wel wat gemengde gevoelens, om eerlijk te zijn. Ik ben niet ontevreden want ik ben niet met 5-0 afgegaan; ik heb voor gestaan, en ik heb gezien dat ik kansen heb. Ik ben dit EK ingegaan met de gedachte dat als ik er alles aan heb gedaan het goed is, en met als doelstelling om in ieder geval één winstpartij te boeken. Ik kwam nu dus al best dichtbij. De eerste zes racks gingen ook redelijk goed, en ik stond 2-1 en 3-2 voor. Maar mijn tegenstander ging toen veel ballen safe leggen waar ik niet echt een antwoord op had en wat mij een aantal fouls kostte.”
Volgens ons heb je het ook extra lastig want veel van jouw tegenstanders hebben armen en dus meer reach. Het lijkt dus dat jij ten opzichte van hen fiks in het nadeel bent als je over grote afstanden moet spelen, omdat het dan lastiger is om met voldoende kracht of zuiverheid te spelen. Klopt dat?
"Deels. Mijn techniek komt vooral vanuit hand & schouder, deels ook vanuit de heup - vooral voor de break. Als het op snelheid aankomt ben ik inderdaad net iets minder zuiver. Als ik een harde bal moet stoten of over grote afstand dan leg ik niet meerdere malen aan maar doe ik dit in één keer, ten behoeve van de stabiliteit. Stel dat de 2 in de pocket ligt en de 3 in de andere hoek, dan moet ik vaak de rest pakken omdat die mij kan helpen bij zuiver stoten. Op zachtere ballen ben ik heel zuiver en precies."
Kun je uitleggen hoe je op dit EK Wheelchair bent terecht gekomen?
"Daar ben ik vooral veel dank verschuldigd aan mijn coach Tamara Peeters-Rademakers van Poolscool. Zij heeft het initiatief genomen om te kijken bij de KNBB of ik zou kunnen meedoen, en gelukkig heeft de KNBB dit direct opgepakt. Ik ben best wel trots: het is een heel groot toernooi, en ik mag hieraan meedoen als enige rolstoelspeler in Nederland. Voor je land mogen uitkomen is een grote eer."
Toch is voor je land uitkomen niet nieuw voor je, want je bent uiterst succesvol in G-karate. Kun je hier iets over vertellen?
"Op zondag 29 april 2018 werden in Boedapest de wereldkampioenschappen Para-karate (karate voor mensen met een beperking) gehouden. Ik heb hier gewonnen in drie disciplines, één individueel, de andere twee met iemand samen."
(Wilt u weten hoe G-karate eruit ziet op een WK, of hoezeer Dave Kengen hiervoor respect krijgt? Kijk dan deze, deze, deze, deze of deze filmpjes.)
Van G-karate naar poolen lijkt ons nog best een stap. Hoe heb je dit gedaan?
"Wel, dat komt door mijn vader eigenlijk. (Vader René, die naast Dave zit, lacht.) Toen ik vier of vijf jaar zette hij mij op een biljart, zo van 'nou, ga het maar doen'. Geleidelijk aan kreeg ik steeds meer materialen beschikbaar om zo goed mogelijk te kunnen spelen, en kwam ik op een gegeven moment op een punt dat ik er mee verder wilde gaan. De poolwereld is wel wat groter en harder dan ik in het begin dacht, daar heb ik wel even aan moeten wennen."
Sporters die in een andere discipline veel gewonnen hebben, nemen in een nieuwe sport hun winnaars/profmentaliteit vaak mee. Hoe zit dat bij jou?
"Ja, precies zo. Ik neem het heel serieus en wil er alles aan doen om op termijn zo goed mogelijke resultaten te behalen. Wat ik heb meegenomen uit het karate zijn discipline, vechtlust en het respect voor andere mensen. Ook dingen uit het dagelijks leven neem je mee in je sport."
Gesproken over dat dagelijks leven - wat doe je daarin, wat zijn jouw ambities?
"Ik volg momenteel een opleiding ICT. Maar mijn einddoel is iets anders: ik wil de hulpverlening in, naar maatschappelijke zorg niveau 4. En dan vooral ergotherapie. Mijn doel is mensen die een hulpvraag hebben, veelal mensen met een beperking of ouderen, helpen met het doen van veel dagelijkse dingen die voor hen niet eenvoudig zijn. Iets schijnbaar simpels als vlees snijden, bijvoorbeeld. Insteek is om te kijken wat zij wél kunnen, en dan eventueel met hulpmiddelen zoals een rolstoel hun dagelijks leven net iets gemakkelijker maken."
Tot slot, Dave: heb je advies voor mensen in een rolstoel die misschien ook zouden willen poolen?
Het belangrijkste: ga het vooral proberen! Zoek online naar dingen waar je iets aan hebt, en praat met mensen die verstand van poolen hebben want zij kunnen je misschien, net als bij mij is gebeurd, vooruit helpen. Als je er iets mee wilt, doe er dan ook iets mee - en dan zie je vanzelf hoe ver je komt."
Tekst: KNBB
Beeld: ©EPBF
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.