Direct door naar content
Gabi maakt zonder probleem een plié op haar dansprothese met spitzen afbeelding nieuwsbericht

Gabi maakt zonder probleem een plié op haar dansprothese met spitzen

08 september 2018

Na een amputatie van je onderbeen is dansen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Nu je een prothese draagt is je evenwicht veranderd. Dat betekent niet dat je nooit aan ballet, stijldans of welke dansvorm zou kunnen doen. Wetenschappers hebben daar speciale dansprotheses voor ontwikkelt, waarmee je zelfs beter zou kunnen dansen.

Sportprotheses kunnen in allerlei vormen worden gemaakt. Elke sport vraagt weer andere eigenschappen. Hardloopprotheses, ook wel blades genoemd, moeten bijvoorbeeld goed kunnen veren voor de afzet. Voor dansen is het maken van een prothese ingewikkelder, omdat je niet steeds dezelfde beweging maakt. Het mooie aan dansen is juist dat je continu andere bewegingen maakt.

Als je een onderbeen mist door een amputatie is het goed om te weten dat dansen echt tot de mogelijkheden behoort. Er zijn namelijk al inspirerende verhalen te vinden van danseressen die met behulp van een prothese weer een plié doen. Kijk bijvoorbeeld naar de Amerikaanse Gabi Shull (17). Op 9-jarige leeftijd kreeg zij botkanker in haar knie, waardoor een groot deel van haar bovenbeen moest worden geamputeerd.

Bij een heftige operatie werd haar voet omgekeerd onder haar bovenbeen gezet, waardoor ze haar voet in een prothese als het ware als knie kon gebruiken. Dit maakte het mogelijk om weer door te gaan met wat ze het liefste deed: haar spitzen aantrekken voor ballet. Later ging ze met haar prothese ook tapdansen, jazzdans en hiphop. Kijk hier hoe dat eruit ziet bij haar:

Een ander inspirerend voorbeeld is Adriane Haslet, die bij de bomaanslag tijdens de Marathon van Boston in 2013 haar been verloor. Amerikaanse wetenschappers gingen aan de slag om voor haar een hightech prothese te maken om mee te dansen. Ze begonnen door eerst goed te kijken wat voor bewegingen je maakt bij het dansen. Dat werd aangepast in de slimme prothese van Adriane.

Slim? Ja, want haar prothese voelt wanneer ze op haar tenen draait en reageert daarop door de enkel te verstijven. In die prothese zit namelijk ook een klein motortje die haar helpt de bewegingen soepel te maken. Als je haar in dit filmpje zo sierlijk ziet dansen dan vergeet je toch dat ze een kunstbeen draagt?

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: