Sportaanbod aanmelden
Op deze website maken we al het sportaanbod dat geschikt is voor mensen met een beperking overzichtelijk. Wilt u ook graag dat uw sportaanbod makkelijker te vinden is voor de doelgroep? Meld uw sportaanbod dan aan en creëer een eigen pagina die u zelf kunt beheren.
Veelgestelde vragen
Misschien ben je als sportclub al geholpen met het antwoord op één van de onderstaande vragen. Is dat niet het geval? Dan helpen we je graag persoonlijk verder.
Op dit platform kun je als organisatie zonder winstoogmerk jouw eigen crowdfundingcampagne starten. Om geld op te halen om vrijwilligers te werven, een G-toernooi te organiseren of om sportrolstoelen aan te schaffen bijvoorbeeld. Ook is het voor sporters die een hulpmiddel via Uniek Sporten aanvragen mogelijk om hun eigen bijdrage middels crowdfunding op te halen.
Ja, dat kan. Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij je past.
Als de persoon die je begeleidt een sporthulpmiddel nodig heeft om te sporten en bewegen, kan diegene bij Uniek Sporten Hulpmiddelen een aanvraag indienen voor de financiering. “Als we de aanvraag goedkeuren, kijken we samen of er vanuit de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV recht is op een vergoeding. Is dit er niet (volledig) dan financiert Uniek Sporten 85% van het bedrag dat dan nog nodig is. De eigen bijdrage van 15% met een maximum van 250 euro kan zelf betaald worden of opgehaald worden middels crowdfunden.”
Het begeleiden van mensen met een beperking tijdens het sporten vraagt vaak om extra expertise. Er zijn meerdere mogelijkheden om deze kennis op te doen en het sportaanbod zo geschikt mogelijk te maken. Hieronder delen wij wat voorbeelden. Maar er zijn er meer en we denken graag met je mee wat passend is voor jouw vraag. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier, unieksporten@amsterdam.nl of door te bellen naar onze contactpersoon.
Gehandicaptensport Nederland
Gehandicaptensport Nederland (GSN) biedt verschillende opleidingen waaronder Sportleider 3 voor mensen met een beperking. Kijk voor meer informatie op deze website.
NOC*NSF
NOC*NSF biedt verschillende beperking-specifieke opleidingen voor trainers. Voorbeelden hiervan zijn trainingen voor het begeleiden mensen met een verstandelijke beperking, gedragsproblematiek of een visuele beperking, Bekijk alle trainingen via deze website.
De Assistent
De gemeente Amsterdam biedt ook verschillende opleidingen aan jeugdtrainers in Amsterdam. De opleidingen hebben bijvoorbeeld als thema; sociale veiligheid, discriminatie en het tegengaan van pesten. Kijk voor meer informatie op deze website.
Vervoer kan voor voor mensen met een beperking een grote drempel zijn voordat de stap tot sporten en bewegen kan worden genomen. Er zijn verschillende manieren waarop zij hierin kunnen worden ondersteund. Maar er zijn er meer en we denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier, unieksporten@amsterdam.nl of door te bellen naar onze contactpersoon.
Dirk Kuyt foundation
De Dirk Kuyt Foundation stelt een bus met chauffeur ter beschikking aan sportteams/groepen die hier vanwege hun beperking behoefte aan hebben. Lees meer via deze website.
Zonnebloemauto
Mensen met een beperking hebben de mogelijkheid om de zonnebloemauto aan te vragen. Deze auto kan geleend worden om zelf of samen met een vrijwilliger op pad te gaan, bijvoorbeeld naar een sportactiviteit. Lees meer via deze website.
ANWB Automaatjes
ANWB Automaatjes koppelt mensen aan elkaar om zodoende mensen met een verminderde mobiliteit kunnen worden geholpen. Mensen met een beperking kunnen hier aangeven dat ze ondersteuning met vervoer nodig hebben en vrijwilligers kunnen zich aanmelden om deze mensen te helpen. Lees meer via deze website.
Vervoerssubsidie (online?)
De gemeente Amsterdam beschikt over een vervoerssubsidie voor uitwedstrijden van sportteams met mensen met een beperking. Deze subsidie is bedoeld om de meerkosten die het hebben van een beperking met zich meebrengt. Neem voor meer informatie over deze subsidie contact op door een mail te sturen naar unieksporten@amsterdam.nl
Sporten met een beperking kan soms in de weg worden gestaan door financiële uitdagingen. Het leven buiten de sport om is vaak al duurder en hulpmiddelen om te gaan sporten kunnen ook prijzig zijn. Daarom zijn er verschillende manieren om hier ondersteuning bij te krijgen.
Stadspas
Met je Stadspas krijg je hoge kortingen op verschillend sportaanbod in Amsterdam. Er zijn twee verschillende passen: de Stadspas met groene stip en de Stadspas met blauwe ruit. De Stadspas met groene stip is een minimapas. Deze pas kun je aanvragen als je een laag inkomen en weinig vermogen hebt. De Stadspas met blauwe ruit is een pas die je automatisch van de gemeente ontvangt, als je recht hebt op een AOW-uitkering. Lees meer via deze website.
Jeugdfonds Sport & Cultuur
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen & jongeren (0 t/m 17 jaar) uit gezinnen waar te weinig geld is om lid te worden van een club of vereniging. Het fonds stelt ondersteuning ter beschikking voor zowel zwemlessen als de contributie bij een sportvereniging. Lees meer via deze website.
Foppe Fonds
Voor jongeren voor wie sporten niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten kan er een aanvraag bij het Foppe Fonds ingediend worden. Lees meer via deze website.
Financiële hulp dankzij Uniek Sporten
Er zijn ook mogelijkheden vanuit Uniek Sporten. Zoals het opzetten van een crowdfunding actie, het gratis uitproberen van een sporthulpmiddel en de financiële bijdrage die gedaan kan worden bij de aanschaf van een sporthulpmiddel.
Er zijn nog meer mogelijkheden, neem voor meer informatie of vragen over financiële regelingen contact op via het contactformulier, unieksporten@amsterdam.nl of door te bellen naar onze contactpersoon.