Direct door naar content

Voetbal met een beperking

Is voetbal iets voor jou?

Voetbal is een populaire balsport waarbij twee teams zo vaak mogelijk moeten scoren in het doel van de tegenstander. Beide teams hebben een eigen doel waar hun keeper staat om de ballen uit het doel te houden. Het team met de meeste doelpunten in de winnaar, bij een gelijk aantal punten of nul doelpunten is het gelijkspel en is er geen winnaar. Een doelpunt wordt ook wel goal genoemd. De voeten, benen en het hoofd worden het meest gebruikt om de bal te spelen. Je mag de bal niet aanraken met je armen of handen.

Passend Voetbal is de verzamelnaam die gebruikt wordt voor verschillende aangepaste voetbalvormen voor mensen met een beperking. Deze voetbalvormen voor mensen met een beperking noemen we aangepaste voetbalvormen. Er zijn een aantal spelregels aangepast. Het veld is bijvoorbeeld bij sommige aangepaste voetbalvormen kleiner gemaakt of er wordt zonder buitenspel gespeeld.

Ook deze sport doen?

Bekijk alle mogelijkheden voor voetbal in de buurt of stel je vraag aan de contactpersoon in jouw gemeente.

Sportclub zoeken Contact opnemen

Bekijk de video

Voetbal varianten

Er zijn zeven varianten van aangepast voetbal om er voor te zorgen dat er voor sporters met een beperking een passend aanbod is:

  • Amputatie voetbal: is geschikt voor sporters die door ziekte, een ongeluk of een aangeboren afwijking een ledemaat missen. De teams bestaan uit zeven personen en alle veldspelers gebruiken krukken om zich voort te bewegen. Mis je bijvoorbeeld een arm of hand? Dan kun je ook meedoen maar sta je bijvoorbeeld in het doel.
  • Blinden voetbal: is speciaal ontwikkeld voor sporters met een visuele beperking en heeft dezelfde kenmerken als de reguliere voetbalvorm. Door de visuele beperking zijn er een paar belangrijke spelregels aangepast.
  • CP-voetbal: wordt gespeeld door sporters die als gevolg van een hersenbeschadiging motorische beperkingen hebben. Een team bestaat bij CP-voetbal uit zeven spelers en wordt gespeeld op een kleiner voetbalveld.
  • Doven voetbal: is er voor voetballers met een auditieve beperking. Deze voetballers spelen met name samen in zaalvoetbalcompetities. Het is altijd mogelijk om met een auditieve beperking in een regulier team te spelen. Dan past de scheidsrechter zijn manier van communiceren aan.
  • Elektrisch voetbal: is voor voetballers die in het dagelijks leven gebruik maken van een (elektrische) rolstoel. Aan deze rolstoel zit een speciale voetbeugel om de bal mee te passen en te schieten. 
  • Frame voetbal: is met name geschikt voor sporters die afhankelijk zijn van een rollator, looprekje of rolstoel. Een team bestaat uit maximaal vijf spelers welke allemaal een hulpmiddel gebruiken om zichzelf voort te bewegen. 
  • G-voetbal: is voor sporters met een lichamelijke of verstandelijke beperking die bijvoorbeeld extra begeleiding of passend voetbalaanbod in de buurt nodig hebben.

Vind je Unieke Sport

    Gebruik de pijlen omhoog en omlaag en enter om items te selecteren en tab en enter om items te verwijderen
      Gebruik de pijlen omhoog en omlaag en enter om items te selecteren en tab en enter om items te verwijderen
        Gebruik de pijlen omhoog en omlaag en enter om items te selecteren en tab en enter om items te verwijderen

        KNVB

        Voetbal is voor iedereen. Ook voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. De KNVB vindt dat mensen met een beperking ook van leuke activiteiten als voetbal moeten kunnen genieten en heeft onderscheid gemaakt in zeven aangepaste voetbalvormen. Niemand staat buitenspel. Daarom organiseert de KNVB bijvoorbeeld al ruim dertig jaar competities voor G-teams. Samen met Fonds Gehandicaptensport, ING, Voetbal International en PwC is het G-voetbalplan ontwikkeld. Zo geven deze partijen G-voetbal de aandacht die het verdient en stimuleren ze verenigingen om G-voetbal op te zetten.

        Programma van:

        Partners: